Sałatka ze grenadierem i sosem pomidorowym
Dzisiaj Środa Popielcowa, wiec w większości domów zagości na stole ryba. Ja też przygotowałam swoją wersje pysznego smażonego grenadiera, jednak tym razem podałam rybę jako element pysznej sałatki. Do tego aromatyczny sos pomidorowy i obiad czy tez późna kolacja gotowa. A że za pasem Walentynki to myślę, że dla szukających nadal pomysłu taka sałatka zrobiona z miłości dla ukochanej osoby, będzie równie trafionym daniem. Lekko, kolorowo i pysznie.
Sałatka ze smażonym grenadierem i sosem pomidorowym
ryba:
- 400 g filetów z grenadiera
- jajko
- 1/2 szklanki mąki
- panierka panko*
- łyżka soku z cytryny
- pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
- szklanka liści szpinaku
- trochę pokrojonej salaty lodowej
- 2 pomidory
- ser camembert
- awokado
- 1/2 szklanki pomidorów krojonych Pudliszki
- łyżka posiekanego tymianku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- łyżka oliwy aromatyzowanej bazylia i czosnkiem
- łyżka octu balsamicznego
- 1/3 łyżeczki ostrej pasty z papryczek chilli
- łyżeczka pasty węgierskiej paprykowej
Rybę, jeśli mrożona rozmrozić, osuszyć skropić cytryna, posypać pieprzem. Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugi wbić jajko, roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Na trzeci wysypać panierkę panko. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek ryby obtoczyć w mace, następnie w jajku i na końcu w panko. Usmażone na zloty kolor ryby wyłożyć na talerz.
W międzyczasie pokroić warzywa na sałatkę, pomidory w ćwiartki, awokado w kostkę, wymieszać z liśćmi szpinaku i sałaty. Ser pokroić w trójkąty. Ułożyć na sałacie.
Przygotować sos. Pomidory z puszki dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos ma być lekko kwaskowaty zarazem słodko-pikantny.
Na wierzch sałatki ułożyć usmażone kawałki ryby i polać sosem. Pozostały sos podać osobno w miseczce. Rybę do sałatki można podać usmażoną w małych kawałkach albo podać jeden większy.
*Panko to japońska wersja tartej bułki, W odróżnieniu od naszej bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. Skład: mąka, glukoza, drożdże, sól, olej palmowy.
podoba mi się!
OdpowiedzUsuńsycąca, pełna warzyw, super!
choć nie przepadam za rybą wygląda tak smakowicie ze chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta sałatka!
OdpowiedzUsuń