Zupa gulaszowa z serc indyczych
Zupa podana od serca, dosłownie.. nie tylko ze przygotowana dla najbliższych których się kocha, ale dlatego ze składa się głównie z serc indyczych, zdrowego i pysznego mięsa Do przygotowania tego gulaszu użyłam Pomysłu na zupę gulaszowa Winiar, ale to nie jest konieczne. Można taka sama pyszna zupę przygotować bez tego dodatku wykorzystując bulion i przyprawy. Poniżej podaje oba sposoby przygotowania zupy. I zapraszam do gotowania z miłością;)
Gulaszowa z serc indyczych
- 500 gr serc indyczych
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- lisc laurowy
- około 1 kg dużych serc
- 1 papryka czerwona
- 3-4 ogórki kiszone
- łyżeczka papryki węgierskiej
- papryka ostra
- pieprz ziołowy
- łyżeczka majeranku
- olej
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- szklanka piwa
- natka pietruszki
- zupa Pomysł na zupa gulaszowa Winiary
Serca
dokładnie opłukać, oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół, oczyścić z zakrzepłej
krwi. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać serca,
obsmażyć. Dodać drobno pokrojoną cebule i czosnek, liść laurowy, podlać szklanką
piwa i dusić razem ok 20 minut.
Paprykę
pokroić w paski, ogórki kiszone w kostkę. Do 500 ml wody wsypać zawartość dużej
saszetki zupy gulaszowej i dokładnie wymieszać. Do garnka z sercami dolać zupę gulaszowa,
dodać paski papryki, paprykę węgierską, majeranek, pieprz ziołowy do smaku. Dusić
kolejne 15 minut. Na koniec dodać zawartość malej saszetki, natkę pietruszki, ogórki
kiszone, śmietanę i chwile razem dusić. Jeśli zupa jest za mało pikantna
wystarczy dodać więcej ostrej papryki albo pasty węgierskiej ostrej. Podajemy z
bagietką i zimnym piwem.
Dla osób, które nie
używają zupy w proszku podaje przepis zastępczy.
Serca
dokładnie opłukać, oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół, oczyścić z zakrzepłej
krwi. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać serca,
obsmażyć. Dodać drobno pokrojoną cebule i czosnek, liść laurowy, podlać szklanką
piwa i dusić razem ok 20 minut.
Paprykę
pokroić w paski, ogórki kiszone w kostkę. Przygotować 500 ml bulionu lub rosołu.
Do garnka z sercami dolać bulion, dodać paski papryki, paprykę węgierską, 1-2
łyżeczki ostrej pasty węgierskiej paprykowej, majeranek, pieprz ziołowy do
smaku. Dusić kolejne 15 minut. Na koniec jeśli zupa jest za rzadka wystarczy
zagęścić ją dodając trochę mąki, potem natkę pietruszki, ogórki kiszone,
śmietanę i chwile razem dusimy. Jeśli zupa jest za mało pikantna wystarczy
dodać więcej ostrej papryki albo pasty węgierskiej ostrej. Podajemy z bagietką i
zimnym piwem.
takich podrobów jeszcze nie próbowałam w mojej kuchni ale wyglądają apetycznie tak podane:)
OdpowiedzUsuńpamiętam jak mama robiła rosól to z siostrą "biłyśmy" sie o serduszko ;_)
OdpowiedzUsuńZupa gulaszowa z "serc" - idealne danie na zbliżające się walentynki : D
OdpowiedzUsuń