Babka bananowa pina colada
Dzisiaj propozycja nietypowej babki bananowej, a może chlebka bananowego tak popularnego w Ameryce... bo połączone zostały smaki jamajki, banan, ananas, rum i orzechy, kokos... czyli pełnia egzotyka, która może zagościć na naszym świątecznym stole pośród innych słodkich wypieków. Zapraszam. Źródło
Babka bananowa pina colada
- 2/3 szklanki cukru
- 5 łyżek (1/3 szklanki) masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka rumu
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki pokrojonego odsączonego ananasa
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 75 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1 szklanka płatków kokosowych
- 1/2 - 3/4 szklanki orzechów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki pokrojonych ananasów
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki mleka kokosowego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Masłem i mąka wysmarować formę. W dużej misce ubić masło i cukier na wysokich obrotach przez kilka minut na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać do połączenia składników. Powoli dodawać jajka, mleko kokosowe i rum. Wszystko wymieszać. Banany rozgnieść, orzechy posiekać drobno. Do ciasta dodać puree z bananów, ananasy i orzechy. Wymieszać i wlać ciasto do formy. Rozprowadzić równomiernie.
Piec przez 50 minut lub wykałaczka włożona do środka ciasta wychodzi czysta. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy na talerz.
Zrobić masę na gore ciasta. Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia.
Zdjąć z ognia, przesypać do miski. Na patelnie dać posiekane orzechy i również podprażyć. Zdjąć i przesypać do miski z kokosem. Na patelnie wlać rum i mleko kokosowe, dodać cukier i mieszać aż się cukier rozpuści. Wsypać wtedy kokos, orzechy i ananas. Mieszać dopóki wszystko się dobrze nie połączy.
Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką i posmarować nią dokładnie wierzch ciasta. Masę wyłożyć na czekoladę. Polać reszta czekolady. Odstawić do lodówki na min. godzinę.
Faktycznie - babka prosto z egzotycznych wysp.
OdpowiedzUsuń:( dziekuje.
Usuńwierzch musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńi tak smakował. :)
Usuńmniam mniam:) co oglądam kolejną babeczkę na blogach, to jest lepsza od poprzedniej;) pycha
OdpowiedzUsuńmilo mi, dziękuję bardzo.
Usuńten wierzch mnie zachwycił :)))
OdpowiedzUsuńten wierzch był najlepszy , dal ten smaczek ciasto.
UsuńMmmm bananowa pina colada już sama nazwa zachęca, pyszności :)
OdpowiedzUsuńno i faktycznie taka była.
UsuńIleż egzotyki! Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
Usuńpięknie wygląda ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
Usuńprzepiękna :) uwielbia takie smaki :)
OdpowiedzUsuńciesze sie. pozdrawiam.
Usuń