Babka czekoladowo-pomarańczowa
Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy.
Babka czekoladowo-pomarańczowa
- 200 g mąki pszennej
- 220 g masła miękkiego
- 100 g cukru
- 100 g cukru brązowego
- 40 g kakao
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pomarańcza
polewa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- łyżka miodu
- sok z 1 pomarańczy
Piekarnik nagrzać do 180 st. Masło oraz cukier utrzeć na puszysta masę Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a sok wycisnąć do miseczki. Do masy maślanej dodać 1/2 mieszaniny maki wymieszać, wbić 2 jajka, wymieszać, dodać pozostałą mąkę, wymieszać wiec kolejne 2 jajka. Dodać skórkę i sok w pomarańczy Dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Wlać ciasto do formy i włożyć do piekarnik i piec 30 minut. Jeśli wykałaczka po tym czasie wychodzi nadal mokra to dopiec jeszcze przez 6-10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na 1 godz do ostygnięcia.
Zrobić polewę. Na garnku z gorącą woda rozpuścić czekoladę, wymieszać z miodem i sokiem z pomarańczy. Babkę polać ciepłą polewa. Udekorować starta skórka pomarańczy.
piękna babka, uwielbiam takie smaki:)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo.
Usuńco tu duzo pisac piekna i to połączenie czekolady z pomarańczą mniamm
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo.
UsuńŚwietna jest ta babka. Sama ostatnio piekłam i smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńtak smakuje faktycznie świetnie takie połączenie.
Usuńwow! ale kolor! mega czekoladowa rokosz :)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
UsuńCzekoladowa..mniam..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńCzy można upiec tą babkę w innej foremce, np. tortownicy lub keksówce?
OdpowiedzUsuńoczywiście proszę spróbować.
Usuń