Białe kiełbaski smażone w winie z oliwkami
Śniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża.
Białe kiełbaski smażone w winie z oliwkami
- 6-8 białych cienkich kiełbasek
- zielone oliwki (ilość wg uznania)
- 2 łyżki oliwy z czosnkiem
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 cebule
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kiełbaski, posypać ziołami, dodać cebule i smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Następnie zalać winem, dodać oliwki i przykryć. Dusić wszystko ok 10 minut, aż wino odparuje i powstanie pyszny sos. Podać ze świeżym chlebem.
o matko ale kusisz od rana pysznościami
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Planuje poszaleć z białą kiełbasą w te święta, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńmniammmmm jak dla mnie, biała kiełbaska zawsze!:)
OdpowiedzUsuńmuszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj akurat zamierzam zrobić białą kiełbaskę w piwie, ale w winie z oliwkami wygląda tak smacznie, że się przez chwilę zawahałam, czy nie zmienić planów :)
OdpowiedzUsuńnie powinnam pokazywać Kamilowi Twojego przepisu!:)
OdpowiedzUsuńja się jeszcze nie mogę przekonać do białej ;p