Chałka pleciona poszóstnie
Niniejszym postem chce Państwa namówić na pieczenie swoich własnych
chałek i to nie tylko od święta jak Wielkanoc ale także na co dzień Okazuje się ze przygotowanie takiej pysznej, domowej, maślanej chałki wcale nie jest
trudne ani pracochłonne, nawet jeśli musimy zapleść ja w warkocz z 6 kawałków.
A smak jest o niebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie linki do
idealnych instrukcji jak to dokładnie zrobić, dzięki czemu zaimponujecie nie
tylko sobie, ale rodzinie i znajomym a wasze niedzielne śniadanie nabierze całkiem
innego wymiaru. Zapraszam.
Chałka maślana pleciona z 6 pasków
- 3 szklanki mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant 7 g lub 25 g świeżych
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- żółtko
- 2 łyżki wody
- sezam lub mak do posypania
Jeśli
używamy suchych drożdży wystarczy je wymieszać z mąką. Natomiast jeśli
używamy drożdży świeżych to należy je rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mąki i
połową mleka i odstawić do wyrośnięcia na jakieś
15 minut. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać mąkę, sol,
cukier, dodać rozczyn, dodać ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i jedno
żółtko, wyrabiać rękoma lub mikserem z hakiem tak długo aż zacznie odstawać od
ręki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy
ciasto podwoi swoja objętość, ponownie zagnieść na stolnicy. Następnie
podzielić na 3 lub 6 równych części, uformować wałki (cieńsze lub grubsze w
zależności czy chcemy chałkę długą, wąską czy krotka a bardziej szeroka) i
zapleść jak warkocz. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej pergaminem albo położyć na blachę do pieczenia również wyłożona
pergaminem. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na min. 30 minut.
Przed pieczeniem rozkłócić żółtko z woda i posmarować chałkę. Posypać sezamem
lub makiem. Wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika i piec przez około 30
minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Jak zapleść
taka chałkę z 6 kawałków polecam skorzystanie z tej włoskiej strony, gdzie jest
jak dla mnie idealna, najprostsza instrukcja z której zawsze korzystam lub tej amerykańskiej. Myślę ze
dzięki niej wyjdzie wam idealna chałka. Polecam.
Źródło przepisu.
jak u Ciebie światecznie na blogu! Chałka przepięknie wyrosła, podziwiam Cię za cierpliowość
OdpowiedzUsuńdziękuję i życzę wesołych świąt!
UsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję milo mi.
UsuńPodziwiam za umiejętność wykonania tak pięknego splotu :)))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję i to naprawdę nie jest trudne. pozdrawiam.
Usuńidealnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńrozbroiła mnie ta chałka...piękna jest, taka zgrabna...mmm
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńWooow:)! Ale piękna ta chałka...idealna!
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńPrzepiękna!
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńChałka wychodzi pyszna. Nie ogarniam wprawdzie poszóstnego splatania, ale i tak chałka jest palce lizać :)
OdpowiedzUsuńciesze się , pozdrawiam.
Usuń