Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej
Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego.
Golonki
w marynacie cytrynowo-miodowej
- 3 golonki indycze
- sok z 1 cytryny
- skorka z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy czosnkowej
- 1 łyżka igieł świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
Golonki umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć
przez praskę, wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, sola i pieprzem oraz z oliwą.
Natrzeć dokładnie golonki i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia
przełożyć golonki do żaroodpornego naczynia. W miseczce wymieszać sok cytryny, skórkę,
miód i oliwę. Polać golonki. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 C na ok. 1 godz. Co jakiś czas należy polewać mięso
wytwarzającym się sosem i ze 2 obrócić je na drugą stronę. Gotowe.
pyszności:) mój Em byłby w siódmym niebie
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
Usuńwieki nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńto polecam.
UsuńPycha goloneczka, świetna marynata :)
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
UsuńJa niedawno "odkryłam" golonkę z indyka i żałuję że tak późno! Są pyszne! <3
OdpowiedzUsuń