Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego.




Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej
  • 3 golonki indycze
  • sok z 1 cytryny
  • skorka z cytryny 
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
marynata:
  • 1 łyżka igieł świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej

Golonki umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, sola i pieprzem oraz z oliwą. Natrzeć dokładnie golonki i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć golonki do żaroodpornego naczynia. W miseczce wymieszać sok cytryny, skórkę, miód i oliwę. Polać golonki. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 1 godz. Co jakiś czas należy polewać mięso wytwarzającym się sosem i ze 2 obrócić je na drugą stronę. Gotowe.



7 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger