Mazurek z czekoladowymi jajkami

Mazurki… to kolejny symbol nadchodzących świąt, którego nie może zabraknąć na naszym stole. No bo kto nie kocha robić mazurków. Szybkich, prostych, efektownych, kolorowych ciast? Moja propozycja na tegoroczny mazurek to ciasto, w którym zatopione zostały czekoladowe jajka-pisanki. Słodki dol, słodki kajmak, słodkie pisanki, gorzka czekolada... czyli rozpusta słodyczy... ale polecam, bo wygląda i smakuje bosko. Źródło tutaj.



Mazurek z czekoladowymi jajkami

ciasto:
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 i 1/2 szkl. maki
  • 1 żółtko
  • 80 g masła miekkiego
  • 2 łyżki zimnej wody
wierzch:
  • puszka masy krówkowej (kajmak)
  • jajka czekoladowe ok 150 g lub 15 szt.
  • kokos
  • skorka kandyzowana z pomarańczy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do misy miksera dać cukier puder, make, wbić żółtko, pokrojone masło, uruchomić mieszadła i wyrobić ciasto. Gdy się nie skleja dodać zimna wodę. Jeśli 2 łyżki będą za mało można dać jeszcze jedna, ważne żeby ciasto się ładnie skleiło. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wykleić ciasto (ja rwałam po kawałku i równomiernie wyklejałam dol i boki). Piec ok 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Masę krowkowa wyłożyć na ciasto. Pisanki odwinąć ze złotek i ułożyć na masie lekko je wciskając. Odstawić na 10 minut do lodówki. Następnie rozpuścić na parze czekoladę, dodać śmietankę i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i w wolne przestrzenie miedzy jajkami wylać polewę, tak by dokładnie zakryła kajmak a jednocześnie nie polać jajek. Wierzch posypać skorka a boki kokosem. Odstawić do lodówki na noc. Smacznego. 


22 komentarze:

  1. Zgadzam się, że wygląda bosko:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny!!! ja musze wreszcie tez jakis zrobić, bo nigdy nie piekłam mazurka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje. warto bo t mila zabawa i pyszne ciacho.

      Usuń
  3. Śliczny mazurek, może podkradnę pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smakowity!!! świetny pomysł z tymi jajkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na dekorację:) najbardziej lubię czekoladowe i kajmakowe mazurki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kajmak to znak tych świąt wiec mazurki kajmakowe musowo musza byc.

      Usuń
  6. Uwielbiam te malutkie dzieła sztuki:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szperając w internecie w poszukiwaniu przepisu na szpajze - smaku mojego dziecinstwa, wpadłam na tego bloga. Jestem pod bardzo dużym wrażeniem, świetne przepisy, zdjęcia i wszystko tak smacznie wygląda. Dodaje do ulubionych i będę często wpadać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świątecznie u Ciebie i żurki, i mazurki się robią :) Dzięki za kolejny piękny wpis do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger