Pasta jajeczna z awokado i chleb orkiszowy
Czy śniadanie wielkanocne to musi być jajko z majonezem albo jajecznica na wędzonce? A muzę postawić na dobra, jajeczna pastw i domowy, orkiszowy chleb? Jeśli macie ochotę zmienić coś w świątecznym menu zapraszam na takie eksperymenty. Jeden właśnie wam przedstawiam - pasta z jajka i awokado oraz świeży, domowy orkiszowy chleb. Porcja dla 3 osób.
- 3 jajka
- awokado
- 2 ogórki konserwowe
- plaster papryki konserwowej
- 1-2 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Awokado obrać wyjąć pestkę i również pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka pokroić drobno. Wszystkie składniki włożyć do miseczki, dodać majonez i wymieszać. Starać się żeby nie rozgnieść składników. Doprawić pieprzem. Można dodać posiekana natkę pietruszki i kilka kropel cytryny.
Pastę można także wykorzystać inaczej. Jajka ugotować w osolonej wodzie, ostudzić w wodzie, wytrzeć i delikatnie przekroić skorupki na pól, wyjąc środek a skorupki zostawić. Następnie przygotować pastę wg opisu powyżej i pasta nadziać puste skorupki. Podać jako przekąskę na świąteczny stół. Oczywiście należy odpowiednio zwiększyć proporcje składników.
Chleb pszenno-orkiszowy:
- 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
- 2 szkl. maki pszennej
- 1 łyżka soli
- 30 g drożdży
- 2 łyżka oliwy z oliwek (plus trochę na posmarowanie ciasta)
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/4 szkl. maślanki lub kefiru
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika (plus trochę na posypanie wierzchu)
- 2 łyżki płatków owsianych
- olej do wysmarowania garnka
W misce wymieszać maki oraz ziarna. W drugiej misce wymieszać drożdże z polowa cieplej wody. Dodać 1/3 mieszanki maki z ziarnami. Wymieszać wszystko razem, odstawić zaczyn w cieple miejsce na ok. godzinę. Gdy odpowiednio wyrośnie dodać do niego pozostałe składniki, jako ostatni dodając oliwę. Dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Jeśli masa będzie za gęsta dodać odrobinę wody. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Garnek do pieczenia żelazny albo rzymski, ewentualnie inna formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi. Ciasto włożyć do garnka/naczynia odstawić na kolejna godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować wierzch ciasta oliwa, posypać ziarnami np. słonecznika i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st., po czym wyrośnięty chleb wstawić na 40 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić aż ostygnie, wtedy wyjąć z naczynia.
Ja zostanę przy swoim jajku na twardo, ale upieczenie własnego chleba jest świetnym pomysłem!
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam nafaszerować sobie skorupki taka pasta i podać dodatkowo.
UsuńUwielbiam pasty jajeczne :) z awokado nie próbowałam, ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńbo i tak była, pyszna. pozdrawiam.
Usuńświetny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
Usuńbardzo ciekawa, nowa wersja klasycznej pasty jajecznej:) bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńproszę spróbować, warto.
UsuńDoskonały pomysł. uwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie po inne pomysły na kanapki z awokado: http://www.rynek.webd.pl/kanapki-z-awokado/
Pozdrawiam serdecznie.
dziekuje za odwiedziny.
UsuńCzęsto robię taką pastę, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńtak i pasuje na każdą okazje.
Usuńbardzo ciekawa propozycja ;) chyba tez pokombinuję z avocado
OdpowiedzUsuńwarto. polecam.
Usuńale Ty działasz Wielkanocnie noo :) a taką pastę zjadłabym jutro na śniadanie...pewnie dopiero zjem w poniedziałek w pracy :)
OdpowiedzUsuń