Śledzie w zalewie octowej
Przepis tradycyjny, stary jak świat idealny na zbliżający się postny
piątek i gdy mamy ochotę na coś kwaśnego. Ja uwielbiam mojej mamy smażone filety ryby w
takiej w słodko-kwaśnej zalewie, bo są najlepsze na świecie.
Smażone śledzie w zalewie octowej
- 1 kg śledzi zielonych lub filet innej bielej ryby morszczuk, mintaj
- sol, pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
- mąka
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- zalewa
- ok. 1,5 litra wody
- ok. 10 łyżek octu 10%
- 1-2 łyżki cukru
- 2 cebule
- marchewka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki gorczycy
Można kupić gotowe płaty śledziowe. Ale jeśli kupujemy
śledzie w całości to należy je najpierw oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne
ości. Osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Panierować jak kotlety czyli w mące,
jajku i bułce tartej. Usmażyć na
rozgrzanym tłuszczu, np maśle klarowanym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na
papierowych ręcznikach.
Zrobić zalewę z wyżej wymienionych składników. Zagotować wodę
z octem, cukrem, cebula pokrojona w piórka, marchewka pokrojona w kostkę i
ziołami. Doprawić do smaku tak żeby ma być słodko-kwaśny. Odstawić do ostygnięcia.
Śledzie ułożyć warstwami i zaląc marynata. Odstawić, na noc, a najlepiej na 2
dni, ale rzadko tyle wytrzymują, bo ciężko się jest im oprzeć. Zamiast śledzi
można użyć oczywiście filetów z morszczuka, mintaja albo makreli. Tez rewelacja.
moja mama mi takie robi:) pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńto chyba wszystkie mamy tak maja.
Usuńlubię takie pyszności ale nigdy mi się nie chce robić ;)
OdpowiedzUsuńja tez dlatego czekam aż mama zrobi.
UsuńAle mi smaka narobiłaś Berenika! Uwilebiam!
OdpowiedzUsuńo to jak ja;) pozdrawiam.
Usuńuwielbiam takie śledziki, smak dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
UsuńJak długo mogą leżakować takie śledziki w słoiku ?
OdpowiedzUsuńmyślę że do tygodnia spokojnie, aczkolwiek u ans nigdy tak długo nie stały, 2-3 dni i znikają.
Usuń