Marchewkowe ciasto z kremem
Za pasem najdłuższy weekend w naszym kalendarzu, który zapewne będzie
obfitował w spotkania rodzinne lub imprezy ze znajomymi. Może zechcecie na te
okazje przygotować jakieś eskra ciasto. Dlatego proponuje wam pyszne ciasto
marchewkowe o obniżonej (no prawie) kaloryczności, ale niestety z tym kremem już takie obniżone nie jest, ale za
to jakie pyszne. Źródło. Przepis na krem od koleżanki Marzenki.
Marchewkowe ciasto z kremem
- 170 g mąki żytniej typ 720
- 170 g mąki pszennej typ 650
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 50 g posiekanych orzechów
- 55 g rodzynek
- 140 g cukru muscovado
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 4 duże jajka
- 200 g startej marchwi
- drobno starta skórka i sok z ½ pomarańczy
- 100 ml maślanki
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 fixy do śmietany
- 2 plaskie łyżki cukru pudru
- 2 serki Bieluch
- płatki migdałowe
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obie maki przesiać do miski razem z cynamonem, proszkiem i soda. Dodać orzechy i rodzynki. W drugiej misce ubić razem cukier i olej. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, ubijać aż masa będzie kremowa. Na wolnych obrotach dodać do masy tarta marchew, maślankę, sok i starta pomarańcze. Wymieszać. Na koniec dodać make z bakaliami i ponownie wymieszać najlepiej drewniana łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Gdy ostygnie wyjąć z formy, zdjąć dolny papier i przekroić ciasto na dwa placki.Zrobić krem. Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie serki Bieluch, wszystko dokładnie wymieszać. Posmarować kremem dolny placek, przykryć drugim plackiem, a resztę kremu wyłożyć na wierzch. Podprażać na suchej patelni płatki migdałowe i gdy ostygną posypać wierzch kremu. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut.
uwielbiam tak podane ciasto marchewkowe:) pycha!
OdpowiedzUsuńNiezwykle spodobał mi się ten krem. Muszę go wkrótce przetestować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Aż brak słów :) PYCHOTKA!
OdpowiedzUsuńz pozdrowieniami,
Agata
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a to wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wybornie :]
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto marchewkowe, a Twoje pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie marchewkowce :)
OdpowiedzUsuńpo prostu cudne!!
OdpowiedzUsuńWczoraj będąc w ulubionej herbaciarni skusiłam się na porcję ciasta marchewkowego... Nic jednak nie zastąpi marchewkowego przełożonego kremem!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, dlaczego tak kusisz, gdy ja jestem na diecie:(
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo za mile komentarze. polecam to ciasto bo jest pyszne, a krem nadaje sie do każdego ciasta.
OdpowiedzUsuńCudny krem i wspaniałe ciasto. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu życzę:)
Mmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńkiedyś połączenie marchewki i ciasta było dla mnie dziwne - dziś je kocham:D
OdpowiedzUsuńto tak jak dla mnie ale teraz jest pyszne.
Usuń