Odwrócone ciasto bananowe z karmelem
Chcecie słodkie ciasto? Jeśli spragnieni jesteście słodyczy to polecam to
ciasto, wyjątkowo proste i pyszne bananowe, a do tego zastygnięta polewa karmelowa
z orzechami. Bajka... o ilości kalorii i cukru nawet nie wspomnę... ale czy nie
raz się żyje... Źródło
Odwrócone ciasto bananowe z karmelem
polewa:
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka brązowego cukru (ciemny dark muscovato)
- 3 łyżki ciemnego syropu kukurydzianego (ja dałam miód)
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych
ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła miękkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 szklanka puree z bardzo dojrzałych bananów (2 szt)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie
polewy: Masło, cukier i syrop
kukurydziany lub miód zagotować w rondelku
stale mieszając, aż masło i cukier się roztopią.
Gotować syrop przez 1 minutę. Dodać posiekane orzechy.
Tortownice natłuścić od środka, wlać na
dno polewę. Poczeka aż polewa całkowicie ostygnie.
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzać piekarnik do 175 st. Przesiać
razem mąkę, sol, proszek i sodę do miski. Używając
miksera ubić masło z cukrem biały
i brązowym, aż
dobrze się połączą. Następnie wbijać
stopniowo po jednym jajku, mieszać, następnie dodać
puree z bananów, śmietanę, rum i wanilie. Wymieszać.
Jako ostatnie wsypać
suche składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto
przelać na zastygnięto
polewę w formie. Wyrównać.
Piec około 40-45 minut. Wyjąć, zostawić
do ostygnięcia na 15 minut. Ostrożnie
odkroić bok od formy, zdjąć
obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta położyć
talerz lub paterę. Trzymając ciasto i talerz razem obrócić. Pozostawić na 5
minut, a następnie delikatnie zdjąć dno tortownicy.
Odstawić do całkowitego
ostygnięcia ciasta. Można
podać z lodami, bo ciasto jest wyjątkowo
słodkie.
Ach,wygląda bosko! Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńdziękuję. polecam zrobić.
UsuńJeśli bananowe to biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo. :)
Usuńkarmel i orzechy..o tak, bajka.
OdpowiedzUsuńtak i tak smakuje. pozdrawiam.
UsuńŚwietnie Ci wyszło to pierwsze zdjęcie! Takiej wersji ciasta bananowego jeszcze nie próbowałam jak nadejdzie mój dzień na porządną dawkę cukru na pewno sięgnę po Twój przepis. Wygląda napradę pysznie :)
OdpowiedzUsuńmilo mi i dziękuję. czekam wiec na komentarz jak je zrobisz.
Usuńjak ja kocham karmel!
OdpowiedzUsuńto w takim razie jest to ciasto dla ciebie.
UsuńTo musi być dobre. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńo tak . pozdrawiam.
Usuńz checia bym sie poczestowala
OdpowiedzUsuńproszę bardzo, chętnie wysłałabym ci kawałeczek.
Usuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
Usuńpysznie wygląda:) mnie jakoś nie wychodzą te odwrócone ciasta:/
OdpowiedzUsuńIle łyżek masła to pół szklanki?
OdpowiedzUsuńniestety nie odpowiem, nie pamiętam, ja wkładam łyżką miękkie masło do miarki która ma 1/2 szklanki objętości aż jest pełna. proszę to w ten sposób zrobić.
UsuńBoskie to ciasto!
OdpowiedzUsuń