Tort bezowy z ananasami
Tort, który upiekłam
na 13-ste urodziny córki. Zresztą sama sobie wybrała ze ma być z ananasem,
śmietana i beza. Składniki idealnie pasują do tortu Pina
colada. Skorzystałam z pomysłu Asi i wykonałam podobny, był bardzo udany i pyszny a solenizantka zadowolona.
Tort bezowy z ananasami
beza:
- 300 ml białek (około 8 białek)
- 440 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
przełożenie:
- puszka ananasa
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki rumu
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 szt fix do śmietany
Piekarnik
nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu). Blachę wyłożyć ją papierem do pieczenia
i narysować na nim 2 okręgi o średnicy około 22 cm. Białka ubić na sztywno -
pod koniec dodawać po łyżce 300g cukru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać mąkę
kartoflana i ocet winny. Wymieszać ręcznie delikatnie. Pianę wyłożyć na papier
na okręgi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 st. C. Następnie
zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 30
minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Ananasa pokroić w kostkę, Na suchej patelni
lekko podprażać kokos, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny i rum. Następnie
dodać pokrojonego ananasa i wymieszać wszystko. Jeśli masa jest za sucha
wystarczy dodać trochę soku z ananasa i soku z cytryny. Masę ostudzić.
Śmietanę ubić na
sztywno razem z fixami.
Złożenie tortu: Pierwszy blat
delikatnie odlepić od papieru i położyć na paterę. Posmarować polowa śmietany
na to wyłożyć masę ananasowa, posmarować reszta śmietany, przykryć drugim
krążkiem. Odstawić do schłodzenia. Kroić ostrożnie bo tort się lekko kruszy.
Wygląda fenomenalnie! Najlepsze życzenia dla Córki :)
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
UsuńKuszący!!!
OdpowiedzUsuńmilo mi.
UsuńWszystko fajnie, tylko te ananasy...;-) Ale wygląda cudnie! Jeszcze raz powodzenia!
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
UsuńCieszę się, że przyuważyłam Cię na fb, dzięki temu mam przepis. Mam sporo żywieniowych alergii , w tym gluten, mleko i żołtka, więc ten torcik jest dla mnie jak znalazł, tym bardziej, że uwielbiam bezy. Musiałabym tylko zaminieć śmietanę i mogę działać :) Wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
o super. ciesze sie ze moglam cie zainspirowac i ze zostaniesz dłużej jako obserwator bloga.
Usuńi jak się tutaj jedzeniowo oszczędzać gdy oczy widzą takie smakołyki;)?
OdpowiedzUsuńpoproszę duuuży kawał;)hihihi
:) milo mi. pozdrawiam.
Usuńrewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuje pozdrawiam.
UsuńPięknie wygląda, uwielbiam bezy:)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńWszystkiego najlepszego dla Córki.
OdpowiedzUsuńA tort wygląda bosko, taki rogaty, cudny jest !:)
dziekuje bardzo.
Usuń100 lat!!! a tort wspaniały bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńObłędny i piękny!
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńCzaję się na niego, zrobię w jakiś cieplejszy dzień. A mam pytanie o kwestię krojenia, chyba ciężko go ładnie pokroić ?
OdpowiedzUsuńtroszke tak nie wyjdzie ładnie równy kawałek, ale najważniejsze ze pysznie smakuje.
Usuńcudownie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńleciutka, ananasowa chmurka.
dziękuje,
Usuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńAle pyszności *_*
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, trzeba wpadać częściej <3
allliesdarling.blogspot.com
dziekuje.
Usuń