Tort bezowy z ananasami

Tort, który upiekłam na 13-ste urodziny córki. Zresztą sama sobie wybrała ze ma być z ananasem, śmietana i beza. Składniki idealnie pasują do tortu Pina colada. Skorzystałam z pomysłu Asi i wykonałam podobny, był bardzo udany i pyszny a solenizantka zadowolona. 



Tort bezowy z ananasami

beza:
  • 300 ml białek (około 8 białek)
  • 440 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
przełożenie:
  • puszka ananasa
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rumu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 szt fix do śmietany


Piekarnik nagrzać do 120 st. C (bez termoobiegu). Blachę wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy około 22 cm. Białka ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce 300g cukru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać mąkę kartoflana i ocet winny. Wymieszać ręcznie delikatnie. Pianę wyłożyć na papier na okręgi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Ananasa pokroić w kostkę, Na suchej patelni lekko podprażać kokos, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny i rum. Następnie dodać pokrojonego ananasa i wymieszać wszystko. Jeśli masa jest za sucha wystarczy dodać trochę soku z ananasa i soku z cytryny. Masę ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno razem z fixami.

Złożenie tortu: Pierwszy blat delikatnie odlepić od papieru i położyć na paterę. Posmarować polowa śmietany na to wyłożyć masę ananasowa, posmarować reszta śmietany, przykryć drugim krążkiem. Odstawić do schłodzenia. Kroić ostrożnie bo tort się lekko kruszy.




27 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie! Najlepsze życzenia dla Córki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko fajnie, tylko te ananasy...;-) Ale wygląda cudnie! Jeszcze raz powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że przyuważyłam Cię na fb, dzięki temu mam przepis. Mam sporo żywieniowych alergii , w tym gluten, mleko i żołtka, więc ten torcik jest dla mnie jak znalazł, tym bardziej, że uwielbiam bezy. Musiałabym tylko zaminieć śmietanę i mogę działać :) Wspaniale!
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o super. ciesze sie ze moglam cie zainspirowac i ze zostaniesz dłużej jako obserwator bloga.

      Usuń
  4. i jak się tutaj jedzeniowo oszczędzać gdy oczy widzą takie smakołyki;)?
    poproszę duuuży kawał;)hihihi

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, uwielbiam bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego dla Córki.
    A tort wygląda bosko, taki rogaty, cudny jest !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. 100 lat!!! a tort wspaniały bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czaję się na niego, zrobię w jakiś cieplejszy dzień. A mam pytanie o kwestię krojenia, chyba ciężko go ładnie pokroić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troszke tak nie wyjdzie ładnie równy kawałek, ale najważniejsze ze pysznie smakuje.

      Usuń
  9. cudownie się prezentuje.
    leciutka, ananasowa chmurka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności *_*
    Świetny blog, trzeba wpadać częściej <3
    allliesdarling.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger