Wiosenne babeczki z niespodzianka w środku
A wiosny jak nie było tak nie ma.. dlatego postanowiłam przywołać ja wiosennym wypiekiem i upiekłam pyszne babeczki z niespodzianka w środku. Do każdej babeczki do środka oddalam po czekoladowym jajeczku, które pozostały po świętach. Jak myślicie czy teraz wiosna nadejdzie? Przepis na babeczki od Eriki.
Wiosenne babeczki z niespodzianka
ciasto:
- 4 i 1/2 łyżki kakao w
proszku
- 3/4 szklanki mąki
tortowej
- 1/4 łyżeczki
soli
- 1/2 łyżeczki
sody
- 1/8 łyżeczki proszku
do pieczenia
- 1/4 szklanki masła,
w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki
cukru
- 1 jajko w
temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki
parzonej kawy
- 1/4 szklanki mleko
- 10
jajeczek czekoladowych
krem:
- 1/2 szklanki masła,
w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
pudru
- 1/2 łyżki ekstraktu
z wanilii
- ok. 1/4 szklanki
mleka
- ociupina
niebieskiego barwnika
Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na
babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na
muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do
pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty,
aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do
masy dosypać polowe suchych składników, następnie dodać kawę i mleko.
wymieszać. Dodać drugą połowę suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2
papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć
masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20.
Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie
lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać
ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa
będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać
trochę barwnika spożywczego i delikatnie wmiksowac go w krem. Przenieść masę do
worka do dekorowania i wycisnąć odpowiedni wzorek.
Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na
babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na
muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do
pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty,
aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do
masy dosypać polowe suchych składników, następnie dodać kawę i mleko.
wymieszać. Dodać drugą połowę suchych składników i zmiksować. Masa wyłożyć 1/2
papilotek, do środka włożyć obrane ze złotka czekoladowe jajeczka i przykryć
masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20.
Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie
lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać
ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa
będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać
trochę barwnika spożywczego i delikatnie wmiksowac go w krem. Przenieść masę do
worka do dekorowania i wycisnąć odpowiedni wzorek.
ładne kolory :) pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
Usuńwow!!! ale kolory :) super babeczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję. milo mi.
Usuńbajeczka na talerzu:) super!
OdpowiedzUsuńmilo mi dziekuje.
UsuńW modnym kolorze:)
OdpowiedzUsuńto fakt. dziekuje.
UsuńJaka miętowa zmiana:-) Tak świeżo i wiosennie:-)
OdpowiedzUsuńo dziekuje bardzo.
UsuńBardzo optymistycznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie i bardzo elegancko się prezentują.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
UsuńUwielbiam te jajeczka!!! fajnie znaleźć taki prezent w babeczce :)
OdpowiedzUsuńtak i jak smakują. super.
UsuńŁadne zestawienie koloru kremu z papilotkami :) Ja też czekam na wiosnę z utęsknieniem, a tu nadal jeszcze dużo śniegu :( Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję. właśnie chciałam żeby miały taki kolor.
Usuńpiękne!! takie wiosenne
OdpowiedzUsuńdziekuje.
UsuńPrześliczne babeczki!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń