Włoski chleb czekoladowy
To był niezwykły weekend, który wymyśliła Anna-Maria z
blogu Kucharnia, mianowicie miedzyblogowe wspólne pieczenia chleba
"w ciemno". Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie
wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło,
ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z
użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam
upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap
wyrastania w koszyczku. Przepis podaje ze swoimi zmianami, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis
do włoskiego chleba czekoladowego. No cóż powiem ze smak chleba to zaskoczenie,
bo niecodziennie się je chleb z czekoladą ale z dobrym dżemem albo bitą śmietaną
jest rewelacyjny.
Włoski czekoladowy chleb
zaczyn drożdżowy:
- 18 g mąki
- 9 g wody
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
Składniki wymieszać i dodać do składników, które mają utworzyć
biga - właściwy zaczyn:
- 32 g mąki chlebowej
- 18 g wody w temperaturze pokojowej
- przygotowany zaczyn drożdżowy
Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).
wyrabianie ciasta właściwego:
- cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)
- 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej
- 1 i 1/8 (248 g) wody
- 4 łyżki (71 g) miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki (25 g) kakao
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka soli
- 78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe)
Wszystkie składniki oprócz chipsów czekoladowych zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły najlepiej używając miksera wyrabiając na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Jeśli masa się jeszcze klei można podsypać odrobiną mąki. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać czekoladę i jeszcze raz dokładnie zagnieść ok. 1 minuty.
Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, a może i dłużej jeśli tego potrzebuje.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i zagnieść ponownie przez chwile. Uformować do ponownego wyrastania. Ja uformowałam w podłużny walec i umieściłam w natłuszczonej formie wysypanej zmielonymi płatkami owsianymi. Moja forma miała kształt chałki i tak włożone ciasto odstawione na kolejne 4h wyrastało. Jeśli trzeba to należy dać więcej czasu, jeśli rosną za wolno.
Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody, która będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.
Chleb piec 35-40 minut. Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę.
wspaniały :) fajnie było razem piec :)
OdpowiedzUsuńtak super akcja. :)
UsuńNie sądziłam, że z tej foremki ma taki śliczny kształt.
OdpowiedzUsuńtak własnie dodałam zdjecie tej foremki. strasznie mi sie podoba bo nie trzeba pleść chałki.
Usuńmniam, ale pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję.
Usuńjaki piękny :D wspaniale było piec razem!!
OdpowiedzUsuńdziękuję, wzajemnie.
Usuńtaki chlebek to ja chętnie
OdpowiedzUsuńszkoda ze juz nie ma bo podesłałabym ci kromeczkę.
UsuńPodoba mi się kształt Twojego chlebka, jest piękny. Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńdziekuje wzajemnie.
UsuńFantastyczny kształt. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńdziekuje wzajemnie.
UsuńFantastyczna forma :) w życiu takiej nie widziałam :) Ja swój też upiekłam na drożdżach ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziekuje. forma fajna ciesze się ze ja kupiłam.
UsuńPo prostu cudo! Co tu dużo pisać. Fantastyczny!:)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
UsuńFajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńJak bułka.
Mi też smakował najbardziej z kawą.
mi najbardziej z dżemem a w pracy zjedli samego bez dodatków.
UsuńŚwietny ten Twój chlebek - niczym chałka :) dzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńtak , ciesze sie ze te formę kupiłam.
UsuńAaa! Podoba mi się ta wersja, też myślałam, że to chałka,a to taka sprytna foremka :-)
OdpowiedzUsuńwiedziałam ze was zaskoczę.
UsuńSpacerując po blogach - każdy kolejny chlebek coraz piękniejszy:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
Usuńco jeden chlebuś, to piękniejszy;) zgadzam się z Marzenką:D
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają te wasze bajeczne wypieki!
dziekuje.
UsuńŚwietną masz tę formę - super chlebek wygląda, Dzięki za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńfajnie było. pozdrawiam.
Usuńświetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam włoski czekoladowy, ale nie na zakwasie, więc muszę go kiedyś wypróbować :)
dziekuje bardzo.
UsuńBerniko! W tej formie chleb robi dodatkowo fantastyczne wrażenie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z Twojego udziału!
Dziękuję i pozdrawiam:)
dziękuję było mi również bardzo milo. więcej takich akcji.
Usuńoglądając galerię zastanawiałam się, czy ten kształt pochodził z wyplecionego warkocza, czy formy. miło było razem piec :)
OdpowiedzUsuńwzajemnie. pozdrawiam.
Usuńchlebek sliczny! wspaniala akcja wspolnego pieczenia, do nastepnego :)
OdpowiedzUsuńdo nastepnego. dziekuje.
Usuń