Zapomniane kotlety z jajek
Czy ktoś jeszcze pamięta ten przepis? I co zrobić jak zostanie nam
dużo ugotowanych jajek, np po Wielkanocy? Myślę, ze najprostszym sposobem na
ich zagospodarowanie jest przyrządzenie prostych, szybkich i pysznych kotletów z dodatkiem
pieczarek i ogórków. Zresztą dodatki można zmieniać i takie kotlety
za każdym razem mogą być inne. Smak zależy tylko od nas, co tam dodamy. Jest to
tez świetny pomysł na jarski obiad. Wiec sięgnijcie po ten
zapomniany obiad wprost z kuchni polskiej.
Kotleciki z jajek
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 2 cebule
- szczypior od cebuli dymki
- 2 jajka
- pieczarki (ok 100 g)
- 2-3 ogórki konserwowe
- łyżka koperku posiekanego
- tarta bułka do panierowania
- sol
- pieprz
- masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz
Pieczarki obrać i pokroić w malutkie kawałki. Jajka ugotowane na twardo
drobno posiekać. Cebule, szczypiorek i ogórki także pokroić bardzo drobno. Rozgrzać
na patelni 2 łyżki masła i przesmażyć cebulę i pieczarki tak długo aż woda z pieczarek odparuje. Odstawić na
chwile do przestygnięcia. Następnie wymieszać w misce razem z posiekanymi
jajkami, ogórkami i szczypiorem. Do masy wbić surowe jajka, dodać koperek, sol
i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby za miękka wystarczy dodać trochę bułki tartej.
Z masy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej, dociskając, by bułka
dobrze przylegała do masy. Następnie usmażyć na dobrze rozgrzanym maśle (lub
innym tłuszczu) rumieniąc z obu stron na złoty kolor.
ooo nie są wcale zapomniane:) ja o nich pamiętam i robię takie:) są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńo to dokladnie jak ja.
UsuńPamiętam smak, ale w życiu ich nie robiłam!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować:)
warto, szybkie proste danie.
Usuńdawno ich nie robiłam, a bardzo lubie
OdpowiedzUsuńto tak jak ja. tez je robię od święta.
UsuńFaktycznie, trochę o nich zapomniałam a są takie dobre:)
OdpowiedzUsuńtak czasami za rzadko sięgamy do dobrych starych przepisów.
UsuńPrzyznaję się do tego, że zapomniałam, a lubię wracać do prostych smaków. Następnym razem jak mi zostaną jajka, zrobię. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńwzajemnie. pozdrawiam.
UsuńPamietamy,ostatnio robiłam tylko że citke inaczej :)
OdpowiedzUsuńkażda ich odmiana jest dobra. chetnie poznam twoj przepis.
UsuńZawsze je robie , sa dobre dla tych ktorzy nie jedza miesa z tym ze nie wiedzialam ze mozna dodac ogrka
OdpowiedzUsuńmożna dodać wiele rzeczy zawsze bieda miały inny smak.
UsuńWspanialy przepis dla tych ktorzy nie jadaja miesa !!!
OdpowiedzUsuńto fakt, pozdrawiam.
Usuń