Ciasto malinowe z kremem na bieluchach
To jest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko
dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i
postanowiłam je zrobić na długi weekend i nie żałuję, bo tak dobrego ciacha
dawno nie jedliśmy. Jest genialne i bardzo wydajne. Wychodzi go cala masa.
Polecam z czystym sumieniem.
Ciasto malinowe z kremem na bieluchachciasto:
- 8 żółtek
- 130 g cukru
- 200 g masła lub margaryny(np Kasia)
- cukier waniliowy
- 270 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki malinowe
- 300 g malin mrożonych (świeże nie)
- 8 białek
- 330 g cukru pudru
- 60 g płatków migdałowych
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 fixy do śmietany
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 serki Bieluch
- płatki migdałowe
Zrobić ciasto: utrzeć na puch masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać ją do masy. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Blachę (33x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta rozsmarować na papierze. Najlepiej wkładanie ciasta wychodzi bezpośrednio palcami. Inaczej człowiek sie namęczy.Zrobić beze: białka ubić na sztywno. Następnie dodawać do nich stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Połowę bezy wylać na ciasto w formie.Z druga połową ciasta i bezy postąpić tak samo. Na wierzch tej bezy wysypać płatki migdałowe.Oba ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 20-30 minut. Gdy się upieką wyjąć i poczekać aż ostygną. Ostrożnie zdjąć papier ze spodów. Ciasto z bezą bez migdałów ponownie włożyć do formy.Masa malinowa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Odstawić do przechłodzenia, następnie wsypać zamrożone maliny, wymieszać, gdy galaretka zacznie się ścinać wylać całość na ciasto w formie.
zapisuję bo wygląda genialnie ;)))
OdpowiedzUsuńzrób jest boskie.
UsuńCiasto niedobre, jakiś kluch, może jakby zrobić ciasto z pani walewskiej byłoby lepsze, niestety rozczarowałam się bardzo
Usuńcoz przykro mi że nie smakowało, każdy ma inny smak i nie każdemu to samo smakuje.
UsuńCiasto wyszło rewelacyjne ja osobiście robię zawsze z frużeliną malinowa i śmietanką bez serka. Uwielbiam ten boski smak i cała rodzinka też ;-). Diękuje.
UsuńWygląda bajecznie. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper. zrob koniecznie i napisz jak smakowało.
UsuńCiasto super, szkoda tylko, że takie pychotki to istne bomby kaloryczne.
OdpowiedzUsuńno niestety to sa bomby, ale w końcu raz sie żyje!:)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić serek Bieluch i w jakiej ilości ? serkiem homogenizowanym czy twarożkiem?
Bieluch ma zwarta konsystencje i neutralny smak. Przełamuje słodycz śmietany, wiec ja bym raczej zastąpiła go albo serkiem homogenizowanym ale naturalnym, zadnym waniliowym, albo serkiem do chleba tez naturalnym typu filadelfia albo z turka lub piatnicy. Każdy który nie jest zbyt płynny, a który np można dodać do kremu i nie rozrzedzi nam smietany. Ewentualnie mascarpone, ale wtedy nie dodawać cukru pudru.
UsuńJa zamiast serka biegłych dodaje mascarpone
UsuńTo nie jest ciasto biszkoptowe , tylko kruche, wiec osoba która piasała że wychodzi jak klucha to niech spróbuje zrobić , z tych składników.kruche ciasto. Zamiast serka może być jogurt grecki, robię tak od lat.
UsuńZapowiada się pysznie. Wydrukowałam przepis i mam nadzieję, że niebawem zagości i na moim stole :)
OdpowiedzUsuńczekam z niecierpliwoscia, i bardzo sie ciesze ze ty akurat sie tym ciastem zainteresowalas. zobaczyc go na twoim blogu to bedzie cos.
Usuńbajka:) obłędnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo!
Usuńbardzo przyjemnie się zapowiada
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
UsuńRewelacyjne:)! W sam raz na letnie dni...:)!
OdpowiedzUsuńdziękuję.
UsuńTa warstwa malin bedzie mi sie snic po nocach :)
OdpowiedzUsuń:) mi sie tez śni.
UsuńNo no, ale pyszne:)
OdpowiedzUsuńoj tak. i to bardzo.
Usuńsuper ciacho,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńBerniko rewelacja. I ciasto i zdjęcia.
OdpowiedzUsuńKarolina dziekuje bardzo.
UsuńBardzo kuszące:)
OdpowiedzUsuńwiec polecam zrobic.
Usuńja robię podobne, nazwa się malinowa wyspa:)
OdpowiedzUsuńo ładną nazwa.
UsuńU nas w cukierni podobne sprzedają jako Pychotkę, ale na pewno nie ma ono tego kremu z Bielucha :) Jest piękne! I musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńoj tak pyszne, a akrem jest mało popularny bo wymyślony przez znajoma.
UsuńCzysty obłęd. Wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuńwow świetne !
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńWow, jakie piękne! Z pewnością smakuje świetnie :) Częstuję się ochoczo kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńależ proszę:)
UsuńA ja się zastanawiałam, co to są te "bieluchy"... ;) Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńno proszę jakie zaskoczenie.
UsuńDziekuje za swietny przepis. Zrobilam jako tort,podzielilam ciasto na 3 warstwy, pieklam w trzech tortownicach naraz, wyszedl przepiekny, wysoki tort urodzinowy, smakowal wszystkim, nawet francuskim gosciom, niezbyt przyzwyczajonym do galaretki. Jedyne co zmienilam to owoce, dalam mieszanke "czerwone owoce" z malinami, porzeczkami, wisniami, i galaretki, jedna z czarnej porzeczki a druga wisniowa. Super ! Pozdrawiam, Edyta K.
OdpowiedzUsuńwow dziękuje niezmiernie mi milo, ciesze sie ze mogłam sie przyczynić do twojego sukcesu kulinarnego:) pozdrawiam
Usuńpieczemy dwie blaszki naraz tylko czy w termoobiegu,czy normalnie?
OdpowiedzUsuńja piekę normalnie gora - dol. piekę osobno jedna blaszka potem druga, gdy próbowałam razem na rożnych poziomach to jedna była upieczona a druga nie.
UsuńJEST SUPER MOZNA BEZ OBAW PIEC WYSZLO REWELACJA A SMAK yyyyhhhhyyyy PYSZNY JUZ PARE RAZY PIEKLAM I KAZDY SIE PYTA O PRZEPIS
OdpowiedzUsuńDZIEKUJE SERDECZNIE ZA PRZEPIS CIASTA
ANIA;)))
ZROBIŁAM WCZORAJ TO CIASTO JEST ....BOSKIE....KOLEŻANKI W PRACY STWIERDZIŁY ,ŻE JEST PRZEPYSZNE I POPROSIŁY O PRZEPIS.U MNIE W DOMU CIASTO PRZYJĘŁO SIĘ W 100 %
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA PRZEPIS
ANETA;}}
czy pianę piec razem z biszkoptem? biszkopt urośnie?
OdpowiedzUsuńczy najpierw podpiec sam biszkopt, wystudzić go, nałożyć pianę i piec jeszcze raz?
biszkopt i piane na beze piecze sie razem w dwóch turach jako dwa placki. czas pieczenia jest krotki wiec pieczemy razem.
UsuńWitam, ciasto prezentuje się niesamowicie i pewnie też tak smakuje :D Trafiłam tutaj w poszukiwaniu przepisu na Malinową Chmurkę, którą zostałam niedawno poczęstowana. Myślę, że trafiłam idealnie! Mam tylko jedno pytanie, czy próbowałaś czymś zastąpić fix'y albo je w ogóle wyeliminować z przepisu ? Tak się zastanawiam nad żelatyną ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
fixow nie eliminowalam nigdy, mozesz dac zelatyne mysle ze spokojnie da rade. mozna tez sprobowac nic nie dawac, np angielskie kremowki sa tak mocne ze do nich nie trzeba nic dodawac a pieknie sie trzymaja po ubiciu.
UsuńWszystkie przepisy i zdjęcia cudowne -mam pytanie -czy gdy na jednej warstwie biszkoptu położę maliny to mogę je nakryć drugą warstwą biszkoptu? -Chciałbym się dowiedzieć czy te owoce nie będą przeszkadzać ? -czy nie wypadną ? gdy się obciąży je drugim blatem -nigdy nie piekłem -ani nie przygotowywałem ciast -Andrzej --
OdpowiedzUsuńprzepraszam
nic nie wypadnei bo zanim pan polozy ten drugi biszkopt a biszkopty sa bardzo ceniutkie to zamrozone maliny szybko spowoduja zastygniecie galaretki ktora je zespoli i nie nie wypadnie. naprawde to tylko trudno wyglada ale ciasto jest proste. do dziela, prosze sie nie bac. jedyny trudny moment to rozprowadzenei ciasta na biszkopty na blaszce.
UsuńDziękuję serdecznie za odpowiedz - za pocieszające słowa -
OdpowiedzUsuńpolecam sie na przyszłość.
UsuńZ braku drugiej blaszki do pieczenie upiekłam wszystko razem tzn.bezę miałam tylko na górze po upieczeniu przekroiłam.
OdpowiedzUsuńCiasto poezja smaku w święta będzie powtórka
Pozdrawiam
Julka
ważne ze smakowało i wyszło, pozdrawiam.
UsuńUpiekłam na święta-ciasto pierwsza klasa na stałe zagości u mnie w domu.Zamiast malin których cena mnie przeraziła,zrobiłam z mieszanką owoców leśnych.
OdpowiedzUsuńKasia
bardzo sie cesze, pozdrawiam.
UsuńA ja upiekę za tydzień na imprezę urodzinową synka bo to ciacho wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje :) pozdrawiam Klaudia
OdpowiedzUsuńczekam w takim razie na relacje i może zdjęcie ciasta.
UsuńRewelacyjne ciasto! Ostatnio nr.1 na liscie popularnosci w moim domu. Robilam je wielokrotnie, zawsze jak w przepisie z malinami. Zastanawiam sie czy z truskawkami byloby rownie dobre. Czy moze ktos probowal?
OdpowiedzUsuńWitam ten serek to taki do smarowania pieczywa naturalny ?
OdpowiedzUsuńTak zwykły bieluch
UsuńZrobiłam to ciasto, ale biszkopt miał zakalec nie wiem dlaczego a beza niesamowicie urosła że nie było miejsca na masę i galaretkę czy to normalne?
OdpowiedzUsuńraczej nie, biszkopty wychodzą bardzo cienkie, ja piekę 2 osobno, a beza rośnie w piekarniku po czym zwykle upada, nigdy zakalec mi nie wyszedł. nie wiem co mogło być przyczyną takiej sytuacji, bardzo mi przykro ze sie nie udało ciasto.
Usuńczasem pytacie tak, jakbyście nie miały pojęcia o pieczeniu, a przecież pieczecie, więc troche pomyślunku
OdpowiedzUsuńniestety, nei każdy ma o tym pojęcie dlatego trzeba tłumaczyć.
UsuńRobiłam to ciasto i wyszło pyszne. Pozdrawiam. Goga
OdpowiedzUsuńsuper ;)
UsuńJakim innym serem mogę zastąpić bielucha? u mnie w sklepach niestety go nie ma
OdpowiedzUsuńnp serkiem homogenizowanym naturalnym jakiejkolwiek firmy, serkiem philadelfia, serkiem naturalnym Pilos z Lidla, serkiem naturalnym President, ostatecznie mascarpone.
UsuńWspaniałe ciasto. Aż cieszy oczy. Podniebienie pewnie też :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
od kiedy w biszkopcie znajduje sie tluszcz ?!
OdpowiedzUsuńbo to jest inny biszkopt niż do tortów, dlatego ma taki skład w którym jest masło. ale można upiec swój biszkopt bez masła i dac do tego ciasta.
UsuńTo nie jest biszkopt tylko kruche.
UsuńNic rewelacyjnego!!!Na 10 osób nikomu nie smakowało,a wszyscy są łasuchami i to właśnie przez ten niby biszkopt.Jedynie to ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńcoż przykro mi że ciasto nie smakowało.
UsuńPisze Pani że ciasta piecze oddzielnie, a czy białka bije Pani od razu?
OdpowiedzUsuńtak, od razu ubijam całość, dziele na pół i piekę raz z jednym, raz z drugim ciastem.
UsuńCzy zamiast bezy można dać na góre herbatniki i np polać czekolada?
OdpowiedzUsuńhmmm oczywiście ze można, zawsze można cos zmieniać pod siebie, tylko że troszkę zmieni się smak tego ciasta, jego delikatność i spójność, bo beza przykrywa w całości krem.
UsuńNigdy nie robiłam bezy i trochę się boję że mi nie wyjdzie...
Usuńale to nie jest typowa beza, jest bardzo prosta, nie ma prawa sie nie udać zapewniam.
Usuńtroche poprzekręcałam ale ciasto wreszcie zrobiłam, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńciesze się. grunt ze się udało. pozdrawiam.
UsuńMoże głupie pytanie.ale dlaczego tylko mrożone maliny?.
OdpowiedzUsuńbo zmrożone szybko ścinają galaretkę i nie trzeba długo czekać by położyć malinowa warstwę.
Usuń