Ciasto malinowe z kremem na bieluchach

To jest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i postanowiłam je zrobić na długi weekend i nie żałuję, bo tak dobrego ciacha dawno nie jedliśmy. Jest genialne i bardzo wydajne. Wychodzi go cala masa. Polecam z czystym sumieniem.




Ciasto malinowe z kremem na bieluchach

ciasto:
  • 8 żółtek
  • 130 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny(np Kasia)
  • cukier waniliowy
  • 270 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa malinowa:
  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g malin mrożonych  (świeże nie)
beza:
  • 8 białek
  • 330 g cukru pudru
  • 60 g płatków migdałowych 
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru 
  • 2 serki Bieluch
  • płatki migdałowe

  • Zrobić ciasto: utrzeć na puch masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać ją do masy. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Blachę (33x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta rozsmarować na papierze. Najlepiej wkładanie ciasta wychodzi bezpośrednio palcami. Inaczej człowiek sie namęczy. 
    Zrobić beze: białka ubić na sztywno. Następnie dodawać do nich stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Połowę bezy wylać na ciasto w formie.
    Z druga połową ciasta i bezy postąpić tak samo. Na wierzch tej bezy wysypać płatki migdałowe. 
    Oba ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 20-30 minut. Gdy się upieką wyjąć i poczekać aż ostygną. Ostrożnie zdjąć papier ze spodów. Ciasto z bezą bez migdałów ponownie włożyć do formy.
    Masa malinowa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Odstawić do przechłodzenia, następnie wsypać zamrożone maliny, wymieszać, gdy galaretka zacznie się ścinać wylać całość na ciasto w formie.
    Zrobić krem. Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie serki Bieluch, wszystko dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na masę malinową. Przykryć drugim ciastem z bezą i płatkami. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut. I najlepiej tam je przechowywać.  Jest dobre nawet przez 3 dni. 



90 komentarzy:

  1. zapisuję bo wygląda genialnie ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto niedobre, jakiś kluch, może jakby zrobić ciasto z pani walewskiej byłoby lepsze, niestety rozczarowałam się bardzo

      Usuń
    2. coz przykro mi że nie smakowało, każdy ma inny smak i nie każdemu to samo smakuje.

      Usuń
    3. Ciasto wyszło rewelacyjne ja osobiście robię zawsze z frużeliną malinowa i śmietanką bez serka. Uwielbiam ten boski smak i cała rodzinka też ;-). Diękuje.

      Usuń
  2. Wygląda bajecznie. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super. zrob koniecznie i napisz jak smakowało.

      Usuń
  3. Ciasto super, szkoda tylko, że takie pychotki to istne bomby kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety to sa bomby, ale w końcu raz sie żyje!:)

      Usuń
  4. Witam

    czym można zastąpić serek Bieluch i w jakiej ilości ? serkiem homogenizowanym czy twarożkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bieluch ma zwarta konsystencje i neutralny smak. Przełamuje słodycz śmietany, wiec ja bym raczej zastąpiła go albo serkiem homogenizowanym ale naturalnym, zadnym waniliowym, albo serkiem do chleba tez naturalnym typu filadelfia albo z turka lub piatnicy. Każdy który nie jest zbyt płynny, a który np można dodać do kremu i nie rozrzedzi nam smietany. Ewentualnie mascarpone, ale wtedy nie dodawać cukru pudru.

      Usuń
    2. Ja zamiast serka biegłych dodaje mascarpone

      Usuń
    3. To nie jest ciasto biszkoptowe , tylko kruche, wiec osoba która piasała że wychodzi jak klucha to niech spróbuje zrobić , z tych składników.kruche ciasto. Zamiast serka może być jogurt grecki, robię tak od lat.

      Usuń
  5. Zapowiada się pysznie. Wydrukowałam przepis i mam nadzieję, że niebawem zagości i na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam z niecierpliwoscia, i bardzo sie ciesze ze ty akurat sie tym ciastem zainteresowalas. zobaczyc go na twoim blogu to bedzie cos.

      Usuń
  6. bajka:) obłędnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo przyjemnie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne:)! W sam raz na letnie dni...:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta warstwa malin bedzie mi sie snic po nocach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Berniko rewelacja. I ciasto i zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robię podobne, nazwa się malinowa wyspa:)

    OdpowiedzUsuń
  12. U nas w cukierni podobne sprzedają jako Pychotkę, ale na pewno nie ma ono tego kremu z Bielucha :) Jest piękne! I musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak pyszne, a akrem jest mało popularny bo wymyślony przez znajoma.

      Usuń
  13. Czysty obłęd. Wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, jakie piękne! Z pewnością smakuje świetnie :) Częstuję się ochoczo kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja się zastanawiałam, co to są te "bieluchy"... ;) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziekuje za swietny przepis. Zrobilam jako tort,podzielilam ciasto na 3 warstwy, pieklam w trzech tortownicach naraz, wyszedl przepiekny, wysoki tort urodzinowy, smakowal wszystkim, nawet francuskim gosciom, niezbyt przyzwyczajonym do galaretki. Jedyne co zmienilam to owoce, dalam mieszanke "czerwone owoce" z malinami, porzeczkami, wisniami, i galaretki, jedna z czarnej porzeczki a druga wisniowa. Super ! Pozdrawiam, Edyta K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow dziękuje niezmiernie mi milo, ciesze sie ze mogłam sie przyczynić do twojego sukcesu kulinarnego:) pozdrawiam

      Usuń
  17. pieczemy dwie blaszki naraz tylko czy w termoobiegu,czy normalnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę normalnie gora - dol. piekę osobno jedna blaszka potem druga, gdy próbowałam razem na rożnych poziomach to jedna była upieczona a druga nie.

      Usuń
  18. JEST SUPER MOZNA BEZ OBAW PIEC WYSZLO REWELACJA A SMAK yyyyhhhhyyyy PYSZNY JUZ PARE RAZY PIEKLAM I KAZDY SIE PYTA O PRZEPIS

    DZIEKUJE SERDECZNIE ZA PRZEPIS CIASTA
    ANIA;)))

    OdpowiedzUsuń
  19. ZROBIŁAM WCZORAJ TO CIASTO JEST ....BOSKIE....KOLEŻANKI W PRACY STWIERDZIŁY ,ŻE JEST PRZEPYSZNE I POPROSIŁY O PRZEPIS.U MNIE W DOMU CIASTO PRZYJĘŁO SIĘ W 100 %

    DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA PRZEPIS
    ANETA;}}

    OdpowiedzUsuń
  20. czy pianę piec razem z biszkoptem? biszkopt urośnie?
    czy najpierw podpiec sam biszkopt, wystudzić go, nałożyć pianę i piec jeszcze raz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt i piane na beze piecze sie razem w dwóch turach jako dwa placki. czas pieczenia jest krotki wiec pieczemy razem.

      Usuń
  21. Witam, ciasto prezentuje się niesamowicie i pewnie też tak smakuje :D Trafiłam tutaj w poszukiwaniu przepisu na Malinową Chmurkę, którą zostałam niedawno poczęstowana. Myślę, że trafiłam idealnie! Mam tylko jedno pytanie, czy próbowałaś czymś zastąpić fix'y albo je w ogóle wyeliminować z przepisu ? Tak się zastanawiam nad żelatyną ...
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fixow nie eliminowalam nigdy, mozesz dac zelatyne mysle ze spokojnie da rade. mozna tez sprobowac nic nie dawac, np angielskie kremowki sa tak mocne ze do nich nie trzeba nic dodawac a pieknie sie trzymaja po ubiciu.

      Usuń
  22. Wszystkie przepisy i zdjęcia cudowne -mam pytanie -czy gdy na jednej warstwie biszkoptu położę maliny to mogę je nakryć drugą warstwą biszkoptu? -Chciałbym się dowiedzieć czy te owoce nie będą przeszkadzać ? -czy nie wypadną ? gdy się obciąży je drugim blatem -nigdy nie piekłem -ani nie przygotowywałem ciast -Andrzej --

    przepraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie wypadnei bo zanim pan polozy ten drugi biszkopt a biszkopty sa bardzo ceniutkie to zamrozone maliny szybko spowoduja zastygniecie galaretki ktora je zespoli i nie nie wypadnie. naprawde to tylko trudno wyglada ale ciasto jest proste. do dziela, prosze sie nie bac. jedyny trudny moment to rozprowadzenei ciasta na biszkopty na blaszce.

      Usuń
  23. Dziękuję serdecznie za odpowiedz - za pocieszające słowa -

    OdpowiedzUsuń
  24. Z braku drugiej blaszki do pieczenie upiekłam wszystko razem tzn.bezę miałam tylko na górze po upieczeniu przekroiłam.
    Ciasto poezja smaku w święta będzie powtórka
    Pozdrawiam
    Julka

    OdpowiedzUsuń
  25. Upiekłam na święta-ciasto pierwsza klasa na stałe zagości u mnie w domu.Zamiast malin których cena mnie przeraziła,zrobiłam z mieszanką owoców leśnych.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja upiekę za tydzień na imprezę urodzinową synka bo to ciacho wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje :) pozdrawiam Klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam w takim razie na relacje i może zdjęcie ciasta.

      Usuń
  27. Rewelacyjne ciasto! Ostatnio nr.1 na liscie popularnosci w moim domu. Robilam je wielokrotnie, zawsze jak w przepisie z malinami. Zastanawiam sie czy z truskawkami byloby rownie dobre. Czy moze ktos probowal?

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam ten serek to taki do smarowania pieczywa naturalny ?

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam to ciasto, ale biszkopt miał zakalec nie wiem dlaczego a beza niesamowicie urosła że nie było miejsca na masę i galaretkę czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie, biszkopty wychodzą bardzo cienkie, ja piekę 2 osobno, a beza rośnie w piekarniku po czym zwykle upada, nigdy zakalec mi nie wyszedł. nie wiem co mogło być przyczyną takiej sytuacji, bardzo mi przykro ze sie nie udało ciasto.

      Usuń
  30. czasem pytacie tak, jakbyście nie miały pojęcia o pieczeniu, a przecież pieczecie, więc troche pomyślunku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, nei każdy ma o tym pojęcie dlatego trzeba tłumaczyć.

      Usuń
  31. Robiłam to ciasto i wyszło pyszne. Pozdrawiam. Goga

    OdpowiedzUsuń
  32. Jakim innym serem mogę zastąpić bielucha? u mnie w sklepach niestety go nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np serkiem homogenizowanym naturalnym jakiejkolwiek firmy, serkiem philadelfia, serkiem naturalnym Pilos z Lidla, serkiem naturalnym President, ostatecznie mascarpone.

      Usuń
  33. Wspaniałe ciasto. Aż cieszy oczy. Podniebienie pewnie też :)
    Pozdrawiam


    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  34. od kiedy w biszkopcie znajduje sie tluszcz ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to jest inny biszkopt niż do tortów, dlatego ma taki skład w którym jest masło. ale można upiec swój biszkopt bez masła i dac do tego ciasta.

      Usuń
    2. To nie jest biszkopt tylko kruche.

      Usuń
  35. Nic rewelacyjnego!!!Na 10 osób nikomu nie smakowało,a wszyscy są łasuchami i to właśnie przez ten niby biszkopt.Jedynie to ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  36. Pisze Pani że ciasta piecze oddzielnie, a czy białka bije Pani od razu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, od razu ubijam całość, dziele na pół i piekę raz z jednym, raz z drugim ciastem.

      Usuń
  37. Czy zamiast bezy można dać na góre herbatniki i np polać czekolada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm oczywiście ze można, zawsze można cos zmieniać pod siebie, tylko że troszkę zmieni się smak tego ciasta, jego delikatność i spójność, bo beza przykrywa w całości krem.

      Usuń
    2. Nigdy nie robiłam bezy i trochę się boję że mi nie wyjdzie...

      Usuń
    3. ale to nie jest typowa beza, jest bardzo prosta, nie ma prawa sie nie udać zapewniam.

      Usuń
  38. troche poprzekręcałam ale ciasto wreszcie zrobiłam, bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  39. Może głupie pytanie.ale dlaczego tylko mrożone maliny?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo zmrożone szybko ścinają galaretkę i nie trzeba długo czekać by położyć malinowa warstwę.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger