Oszukane gołąbki z sosem pomidorowym
Uwielbiamy gołąbki, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli. A gdy te gołąbki pływają w pysznym pomidorowym sosie to jest niebo w gębie. Polecam.
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie woł-wp)
- torebka ryżu ugotowanego tak nie do końca
- 300 g posiekanej odciśniętej kiszonej kapusty
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- papryka słodka i ostra
- natka pietruszki
- łyżeczka oregano
- łyżka musztardy ostrej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebule i czosnek posiekać.
Do miski dodać kapustę, mięso, ryż, cebule, czosnek, jajko, bułkę tartą,
musztardę, zioła, papryki, sol, pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita
masę. Uformować podłużne kotlety. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju
na rumiano. W międzyczasie zrobić sos pomidorowy.
- oliwa
- czosnek
- cebula
- koncentrat lub pomidory z puszki
- przyprawy: oregano, ziola prowansalskie
- szczypta cukru
- sol i pieprz
- opcjonalnie coś pikantnego np węgierską pastę paprykowa, albo sos chili lub sambal oelek, albo harissa.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaje posiekany ząbek
czosnku i drobno pokrojona cebulę. Podsmażam, następnie dodaje albo puszkę pokrojonych
pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego. Dzisiaj dodałam słoiczek
smażonych pomidorów z pudliszek. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem,
cukrem, ziołami i ostrym dodatkiem, np chili. Podgrzewam. Jeśli sos jest gesty
to podlewam go chochlą wody żeby się zrobił sos. Gotowym sosem polać gołąbki.
Fajne , też często robie maluszkowi .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
uwielbiam takie gołąbki ;))
OdpowiedzUsuńtez bardzo często je robię :]
OdpowiedzUsuńwłaśnie post z nimi czeka na publikację w najbliższych dniach.
chetnie przeczytam.
Usuń