Karczek na soli pod musztardą francuską
Pyszny karczek pieczony metoda najprostsza na świecie, czyli na soli. Nie trzeba go przyprawiać do tego wytapia się z niego duża część tłuszczu i wsiąka w sol. Karczek jest aromatyczny, kruchy, soczysty, z fajna, musztardowa skorupka. Robię go od kilku lat jak tylko go zobaczyłam na Galerii Potraw.
Co do mojej skorupki to troszeczkę mi się za bardzo podrumieniła, cóż chwila nieuwagi i tak jest, ale jak będziecie sobie pilnować to wyjdzie wam idealnie. A zdjęcia mało udane bo rodzina głodna przy stole siedziała. A gdy wystygnie można zabrać ze sobą do pracy, na piknik albo zjeść z pajda chleba. Polecam.
Karczek na soli pod musztardą francuską
- dowolnie duży kawałek karkówki ok 1,5 kg
- ok 1 kg soli
- 1/2 kg soli kamiennej
- 1-2 słoiczki musztardy francuskiej
Dowolny kawałek karkówki myjemy dokładnie osuszamy. Garnek lub blachę na której będziemy piec wysypujemy solą zwykłą, a następnie wierzch solą kamienną. Wysokość soli to ok. 1 cm. Kładziemy ostrożnie karczek i już go nie dotykamy, nie ruszamy, nie poprawiamy. Karkówkę smarujemy z wierzchu grubo musztardą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i najpierw pieczemy bez przykrycia ok 30 minut, potem godzinę pod przykryciem, na koniec odkrywamy żeby się jeszcze wierzch przyrumienił. Pieczemy ok 2 godz (pod koniec trzeba pilnowac żeby się wierzch nie spalił). Nic więcej nie trzeba, wystarczy wyjąć i pokroić w plastry. Pycha.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i najpierw pieczemy bez przykrycia ok 30 minut, potem godzinę pod przykryciem, na koniec odkrywamy żeby się jeszcze wierzch przyrumienił. Pieczemy ok 2 godz (pod koniec trzeba pilnowac żeby się wierzch nie spalił). Nic więcej nie trzeba, wystarczy wyjąć i pokroić w plastry. Pycha.
tez go robię co tu dużo mówic prosto, praktycznie bez pracy no i smacznie ;)))
OdpowiedzUsuńtak pyszny i łatwy.
Usuńpięknie upieczony kawał mięcha:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam.
Usuńnaprawdę zacny mięsa kawałek :) aż żal, że jutro niedziela i w dodatku Zielone Świątki i wszystko pozamykane bo chciałoby się zrobić ;) ale co się odwlecze to nie uciecze:) dzięki świetny przepis
OdpowiedzUsuńxoxo
http://livingwithpepe.blogspot.com/
tak to porządny obiad. dziekuje.
Usuńnie będzie przesolone ? czyli niczym mięsa nie przyprawiamy przed włożeniem na blachę ?? na wierzchu mięsa tylko musztarda ??
OdpowiedzUsuńja nie przyprawiam, ale możesz dodać posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem. sól jest w musztardzie, smak soli przeniknie z soli na której będzie się piekł ale nie bój się mięso nie będzie przesolone.
Usuńcudo! aż mi w brzuchu burczy. Idę z rana po karczek
OdpowiedzUsuńA czy caly kg soli zwykłej wysypuje na dno?
OdpowiedzUsuńTak, też można tylko karczek trzeba kłaść ostrożnie i już nie przesuwać mięsa żeby sól sie nie przykleiła .
Usuń