Ostre curry z groszkiem i klopsikami
Jeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia.
Ostre curry z groszkiem i klopsikami
mięso:
- 500 g mielonej wołowiny
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- natka pietruszki lub kolendra posiekana
- 2 łyżki oleju
sos:
- puszka zielonego konserwowanego groszku
- cebula
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego albo wołowego
- kolendra posiekana
- papryczka tajska chilli lub inna chilli byle ostra
- 1 łyżeczka maggi
- ziemniaki ok 200-300 g
Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć wołowinę, cebulę, czosnek, pieprz, sol, cynamon, kumin, kminek, kardamon, paprykę i pietruszkę lub kolendrę. Dobrze wymieszać i uformować z masy male klopsiki.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć porcjami klopsiki aż się zrumienienia. Wyjąć i przełożyć na talerz.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule i chilli drobno posiekać i włożyć je na patelnie po smażeniu klopsików i zeszklić. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, ziemniaki, następnie wszystkie przyprawy i bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną ziemniaki. Dodać klopsiki i groszek, doprawić do smaku maggi (lub sosem sojowym), jeśli sos jest za gesty lub go jest za mało dolać wody. Gotować razem przez 5 minut. Gotowe posypać posiekaną natką lub kolendrą.
zdecydowanie obiadek dla mnie!:) pychota
OdpowiedzUsuńwiec zapraszam do zrobienia.
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziekuje i pozdrawiam.
UsuńPyszne danie,wspaniale wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo. pozdrawiam
Usuńjak ja lubię takie rozgrzewające potrawy ! pysznie !
OdpowiedzUsuńo tak idealne na takie wiosenne zimsko.
Usuńpiękne, pełne smaku danie:) poproszę ciuteczke :)
OdpowiedzUsuńz chęcią oddam zapraszam.
UsuńBardzo pysznie wygląda. Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńciesze się ze danie przypadło do gustu.
Usuńi ja dołaczam do grona fanów takich potraw :)
OdpowiedzUsuńa mi milo z tego powodu.
UsuńUgotowane i zjedzone, było pyszne. Asta_no
OdpowiedzUsuńnawet nie wiesz jak mi jest milo. pozdrawiam.
UsuńJutro będę robić, już nie mogę się doczekać! Od samego patrzenia na zdjęcia dostaję ślinotoku. Uwielbiam Pani bloga, w sumie był pierwszym jakiego zaczęłam regularnie odwiedzać. :)
OdpowiedzUsuńhttp://oliwkoweinspiracje.blogspot.com/2013/06/indyjskie-curry-z-klopsami-z-indyka.html?spref=fb tutaj moja lekko zmodyfikowana wersja :) pozdrawiam! :)
Usuń