Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym


Placki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie w stylu śródziemnomorskim bo z pesto i oliwkami. Pomysł to był strzał w dziesiątkę, bo polskie placki, polskie grzyby, włoskie pesto i oliwki to małżeństwo doskonale. Polecam. 




Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym

placki:

  • 800 g ziemniaków 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz
  • łyżki zielonego pesto 
  • garść czarnych oliwek 
  • olej do smażenia
sos grzybowy:
  • 300 g grzybówmrożone kurki i podgrzybki, świeże pieczarki
  • cebula
  • chlust może dwa czerwonego wytrawnego wina 
  • 150 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść oliwek czarnych



Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce, trochę je odsączamy. Obieramy cebule i również ścieramy cebulę, dodajemy do ziemniaków, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, pesto. Oliwki drobno kroimy i dodajemy do ziemniaczanej masy. Mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy porcjami placki na rumiano. Odkładamy w cieple miejsce. W miedzy czasie robimy sos.
Jeśli grzyby mamy świeże wystarczy je obrać, umyć i posiekać. Jeśli mrożone to należy je odmrozić, odsączyć i posiekać. Cebule i oliwki posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, cebule, posypać solą i pieprzem i smażyć kilka minut, aż woda odparuje, wtedy podlać winem. Grzyby się ładnie w tym czasie podsmażą, nabiorą smaku i zmiękną. Gdy wino lekko odparuje wtedy można podlać bulionem warzywnym lub grzybowym albo woda. Chwile poddusić, a następnie dodać śmietanę i posiekane oliwki, wszystko wymieszać.
Gotowe placki polać na talerzu sosem grzybowym i posypać posiekaną natką lub innymi ziołami.



5 komentarzy:

  1. ja je wręcz wielbię i moja rodzinka również:) były u mnie wczoraj, ale pół na pół z cukinią. Niebo w gębie:)
    dzisiaj porywam twoje, wyglądają nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię placki ziemniaczane w różnych wersjach, więc na pewno je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności, aż zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, takie placki z grzybami najbardziej lubię

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger