Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym
Placki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni.
Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił
je sobie w stylu śródziemnomorskim bo z pesto i oliwkami. Pomysł to był strzał
w dziesiątkę, bo polskie placki, polskie grzyby, włoskie pesto i oliwki to małżeństwo
doskonale. Polecam.
Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym
placki:
- 800 g ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki zielonego pesto
- garść czarnych oliwek
- olej do smażenia
- 300 g grzybów: mrożone kurki i podgrzybki, świeże pieczarki
- cebula
- chlust może dwa czerwonego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść oliwek czarnych
Obrane i
umyte ziemniaki ścieramy na tarce, trochę je odsączamy. Obieramy cebule i
również ścieramy cebulę, dodajemy do ziemniaków, do tego przeciskamy przez praskę
czosnek. Wbijamy
jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, pesto. Oliwki
drobno kroimy i dodajemy do ziemniaczanej masy. Mieszamy. Rozgrzewamy olej na
patelni i smażymy porcjami placki na rumiano. Odkładamy w cieple miejsce. W
miedzy czasie robimy sos.
Jeśli grzyby mamy świeże wystarczy je
obrać, umyć i posiekać. Jeśli mrożone to należy je odmrozić, odsączyć i
posiekać. Cebule i oliwki posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby,
cebule, posypać solą i pieprzem i smażyć
kilka minut, aż woda odparuje, wtedy podlać winem. Grzyby się ładnie w tym czasie podsmażą, nabiorą smaku i zmiękną. Gdy wino lekko odparuje wtedy można podlać
bulionem warzywnym lub grzybowym albo woda. Chwile poddusić, a następnie dodać
śmietanę i posiekane oliwki, wszystko wymieszać.
Gotowe placki polać na talerzu sosem
grzybowym i posypać posiekaną natką lub innymi ziołami.
ja je wręcz wielbię i moja rodzinka również:) były u mnie wczoraj, ale pół na pół z cukinią. Niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj porywam twoje, wyglądają nieziemsko:)
Bardzo lubię placki ziemniaczane w różnych wersjach, więc na pewno je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńświetne danie:)
OdpowiedzUsuńale pyszności, aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńO tak, takie placki z grzybami najbardziej lubię
OdpowiedzUsuń