Smalec z tartym jabłkiem


Męski, domowy smalec to jest to! Każdy z nas wyniósł z domu rożne przepisy na potrawy,  w tym na smalec. Okazało się ze ja i mąż robimy go całkiem inaczej. W smalcu mojego męża ważnym dodatkiem jest bowiem starte jabłko. I taki tez smalec przygotował nam ostatnio.  A wy jaki smalec lubicie? Smacznego!




Smalec z podgardlem
  • 750 g słoniny
  • duże jabłko
  • 2 cebule
  • ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka majeranku


Słoninę, cebule i czosnek kroimy w niewielką kostkę. Jabłko trzemy na tarce. Na rozgrzaną dużą patelnię dajemy słoninę i smażymy aż wytopi się z niej tłuszcz. Następnie dodajemy  liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy aż skwarki się zezłocą, zmniejszamy gaz do minimum i dorzucamy cebule, czekamy aż się zeszkli, dodajemy na koniec czosnek, jabłko, majeranek i sol, mieszamy razem chwile, po czym wyłączamy gaz. Całość przelewamy do czystych, suchych słoiczków lub na miseczki. Odstawiamy do zastygnięcia a następnie do lodówki.  Pajda chleba z takim smalcem to niebo w gębie.


14 komentarzy:

  1. Mój mąż też robi smalec z jabłkiem. Ja nie jem, nie robię wiec się nie wypowiadam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój tato uwielbia taki smalec!

    OdpowiedzUsuń
  3. U na też jest zawsze z jablkiem:-) Narobilas mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. U na też jest zawsze z jablkiem:-) Narobilas mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale apetytu robisz :) taka kanapkę ze smalcem to bym sobie chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z jabłkiem nie jadłam jeszcze...ciekawa propozycja;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysł bardzo mi się podoba:) mniam jaka pychota

    OdpowiedzUsuń
  8. dziekuje bardzo za mile komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię, ale nie wolno mi :( Jak ktoś kiedyś wymyśli smalec z oleju rzepakowego, który ma dużo omega-3 i obniża cholesterol niech koniecznie da mi znać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, jest smaczny ale nie zsiadł mi się całkowicie, może to wina soku który powstał z jabłek? Czy można go jeszcze jakoś uratować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale mnie nie bylo. co do smalcu dlaczego sie nie zsiadł trudno mi powiedzieć moze jabłka było za dożo, a może było zbyt soczyste. naprawdę nie wiem i nie wiem jak temu zarazić bo smalec nie zsiada sie gdy dostanie wody, wiec może faktyczni sok z jabłka to spowodował.

      Usuń
  11. moj znajomy robi z suszoną śliwką...też dobry-lekko słodkawy

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger