Smalec z tartym jabłkiem
Męski, domowy smalec to jest to! Każdy z nas wyniósł z domu rożne przepisy na potrawy, w tym na smalec. Okazało się ze ja i mąż robimy go całkiem inaczej. W smalcu mojego męża ważnym dodatkiem jest bowiem starte jabłko. I taki tez smalec przygotował nam ostatnio. A wy jaki smalec lubicie? Smacznego!
Smalec z podgardlem
- 750 g słoniny
- duże jabłko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- łyżeczka majeranku
Słoninę, cebule i czosnek kroimy w niewielką kostkę. Jabłko trzemy na tarce. Na rozgrzaną dużą patelnię dajemy słoninę i smażymy aż wytopi się z niej tłuszcz. Następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy aż skwarki się zezłocą, zmniejszamy gaz do minimum i dorzucamy cebule, czekamy aż się zeszkli, dodajemy na koniec czosnek, jabłko, majeranek i sol, mieszamy razem chwile, po czym wyłączamy gaz. Całość przelewamy do czystych, suchych słoiczków lub na miseczki. Odstawiamy do zastygnięcia a następnie do lodówki. Pajda chleba z takim smalcem to niebo w gębie.
Mój mąż też robi smalec z jabłkiem. Ja nie jem, nie robię wiec się nie wypowiadam;)
OdpowiedzUsuńmój tato uwielbia taki smalec!
OdpowiedzUsuńU na też jest zawsze z jablkiem:-) Narobilas mi smaka!
OdpowiedzUsuńU na też jest zawsze z jablkiem:-) Narobilas mi smaka!
OdpowiedzUsuńale apetytu robisz :) taka kanapkę ze smalcem to bym sobie chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńz jabłkiem nie jadłam jeszcze...ciekawa propozycja;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńpomysł bardzo mi się podoba:) mniam jaka pychota
OdpowiedzUsuńoj, uwielbiam !
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo za mile komentarze.
OdpowiedzUsuńLubię, ale nie wolno mi :( Jak ktoś kiedyś wymyśli smalec z oleju rzepakowego, który ma dużo omega-3 i obniża cholesterol niech koniecznie da mi znać ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest smaczny ale nie zsiadł mi się całkowicie, może to wina soku który powstał z jabłek? Czy można go jeszcze jakoś uratować?
OdpowiedzUsuńprzepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale mnie nie bylo. co do smalcu dlaczego sie nie zsiadł trudno mi powiedzieć moze jabłka było za dożo, a może było zbyt soczyste. naprawdę nie wiem i nie wiem jak temu zarazić bo smalec nie zsiada sie gdy dostanie wody, wiec może faktyczni sok z jabłka to spowodował.
Usuńmoj znajomy robi z suszoną śliwką...też dobry-lekko słodkawy
OdpowiedzUsuń