Bananowy chlebek z truskawkami i rabarbarem

Bananowy chlebek, czyli banana bread to jest ciasto dla mnie niezawodne. Ma tyle odmian ile tylko można sobie zamarzyć. Tym razem postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super proste. Polecam także inne chlebki: dyniowy, z masłem orzechowym, ananasowyŹródło




Bananowy chlebek z truskawkami i rabarbarem
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 
  • jajko 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru 
  • 1/2 szklanki truskawek pociętych na kawałki 
  • 1 banan przejrzały
polewa:
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • sok z cytryny


Ubić razem brązowy cukier, olej roślinny, dodać jajko, wanilię i rum. Zmiksować. Osobno połączyć mąkę, proszek, sól i sodę, wymieszać. Dodać suche składniki do mokrych, a następnie dodać kwaśną śmietanę i rozgniecionego banana i wszystko wymieszać. Dosypać truskawki i rabarbar i wymieszać łyżką.
Keksowke wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 55 do 65 minut lub do momentu, drewniany patyczek wychodzi z ciasta czysty. Gotowe wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę. Wymieszać cukier puder z odrobina soku z cytryny i posmarować wierzch ciasta.





14 komentarzy:

  1. super wygląda i jaki takie; własnie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne i jak dla mnie idealne połączenie ulubionych owoców! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ,nigdy wcześniej żaden inny tak szybko nie zniknął.

      Usuń
  3. Na pewno smakuje wybornie, bo wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. czytasz w moich myślach:) wczoraj myślałam o upieczeniu chleba bananowego z rabarbarem:) jak widać pomysł miałam dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta. No i tak jak Ci pisałam, mam prawie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny. Lubię takie ciasta.
    Rabarbar i truskawki to jest to co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie poukładałaś te truskawy na wierzchu no i jakie połączenie smaków w ogóle: banan, rabarbar, truskawki!:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger