Bułeczki z truskawkami
Delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony.
Bułeczki z truskawkami
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 5 dag masła
- 40 dag naturalnego twarożku
- 1 cytryna
- 1 torebka cukru waniliowego
- 16 małych truskawek
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski. Do malej miseczki dajemy 2 łyżki przesianej maki, wkruszamy drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z pozostałym cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Następnie wyrośnięte drożdże przelewamy do miski z maka, wlewamy mieszaninę mleka i wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut, aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, aż objętość ciasta się podwoi.
W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na stolnicy wyspanej maka i dzielimy na 16 równych kawałków, formując kulki. U mnie każda ważyła ok 60 g. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Zamykamy ciasto, dokładnie zlepiamy i formujemy kształt bułeczek. Wszystkie układamy je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach bo bułeczki jeszcze mocno urosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na stolnicy wyspanej maka i dzielimy na 16 równych kawałków, formując kulki. U mnie każda ważyła ok 60 g. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Zamykamy ciasto, dokładnie zlepiamy i formujemy kształt bułeczek. Wszystkie układamy je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach bo bułeczki jeszcze mocno urosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jakie piękne bułeczki, pyszności
OdpowiedzUsuńwow świetne !
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
ale smakowite! porywam jedna na kolacje :)
OdpowiedzUsuńkusisz mnie tymi bułeczkami!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Cudne bułeczki z pysznym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńświetne :)
OdpowiedzUsuń