Chłodnik litewski
Na takie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, że botwinka niedługo się skończy, wiec trzeba korzystać póki jest.
Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu na brak czosnku i ogórków kiszonych. I czyż może być piękniejszy kolor na polskim stole?
Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika ze względu na brak czosnku i ogórków kiszonych. I czyż może być piękniejszy kolor na polskim stole?
Chłodnik litewski
- 1 pęczek botwinki
- 300 ml bulionu warzywnego lub wody
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewki
- 350 ml kefiru
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- sól i cukier do smaku
Najlepiej najpierw założyć rękawiczki, żeby nie mieć różowych rąk po zakończeniu pracy.
Botwinkę umyć, następnie kroimy (razem z liśćmi), a buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z botwinką dodajemy do bulionu. Gotujemy w bulionie z sokiem z cytryny ok. 15 minut tak żeby zmiękła i nie straciła koloru. Dodajemy pieprz, odstawiamy do wychłodzenia. Ogórek, rzodkiewki również ścieramy na tarce, koperek siekamy i dodajemy do zupy, a całość zalewamy kefirem, dokładnie mieszając. Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem, sola oraz cukrem. Teraz zupę wystarczy dobrze schłodzić w lodówce - najlepiej ok. 3 godziny. Można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Kocham ten kolor:)
OdpowiedzUsuńtak dla mnie to najpiękniejszy kolor zupy.
Usuńcudnie wygląda!!! ja już od jakiegoś czasu się zabieram i zabieram do zrobienia
OdpowiedzUsuńoj to spiesz się póki upały trwają.
Usuńpiękny kolor:) bardzo lubię taki chłodnik:)
OdpowiedzUsuńtak jak ja. pozdrawiam.
UsuńWczoraj robiłam podobny na obiad, ale na maślance :)
OdpowiedzUsuńna maślance tez robię, ale tym razem miałam w lodowce kefir.
UsuńKolor niesamowity! Ale bym zjadła taki chłodniczek... z kefirem musi być super posmaczek :)
OdpowiedzUsuń