Ciasto z truskawkami - proste a pyszne
Nie zawsze trzeba szukać skomplikowanych przepisów i receptur. Czasami
to, co najprostsze jest najlepsze. Tak jest z tym ciastem to idealna pochwala
prostoty. Lekki biszkopt uwieńczony zatopionymi w nim truskawkami wprost ze starego zeszytu z
przepisami. Ot i cała filozofia.
Ciasto z truskawkami - proste a pyszne
- ok 250-300 g truskawek
- 170 g miękkiego masła
- 170 g cukru
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- cukier puder
- masło i bułka tarta do formy
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na
pół, jeśli są duże a male pozostawić w całości.
Formę do ciasta najlepiej tortownice (22 lub 24 cm) wysmarować
masłem i posypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 C. Mąki i proszek
przesiać razem do miski.
Do misy miksera dać masło i cukier, zmiksować
na puszysta masę. Miksując dodać 2 jajka. Po 3 jajku wsypać dwie łyżki mąki, wymieszać i dodać ostatnie jajko, a
następnie ocet. Pozostałą mąkę dodać do ciasta i wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika na 45 min, piec do suchego
patyczka.
Wyjąć ciasto i studzić w formie na
kratce. Posypać cukrem pudrem.
W prostocie siła:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo.
UsuńHaha, też miałam napisać, że w prostocie siła. ;) Wygląda pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuje również.
Usuńoj tak takie ciasta są proste, pyszne i szybkie do zrobienia
OdpowiedzUsuńtak dokladnie. i zawsze smakują
Usuń