Dorada z grilla lekko tajska
Dorady jakiś czas temu zobaczyłam na blogu u Eweliny,
były w ofercie pewnego popularnego sklepu, a jako ze nie miałam okazji jeść
wcześniej tej ryby to postanowiłam ją kupić. Spodobał mi się pomysł zrobienia
jej na grillu i wykorzystując tajskie elementy kuchni zrobiłam lekko pikantną rybę. Zobaczcie zresztą sami.
Dorada z grilla lekko tajska
- 4 średnie dorady
- 100 ml białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- papryczka chilli (u mnie tajska)
- natka pietruszki
- cebula dymka zielona część
- kilka listków bazylii tajskiej
- sol
- pieprz
Dorady umyć i osuszyć. Papryczkę chilli wypestkować i pokroić drobno. Oliwę, wino, sok z 1/2 cytryny wymieszać, dodać szczyptę soli, pieprzu, papryczkę chilli, posiekana natkę, bazylie i cebulkę dymkę zielona cześć. Ryby ułożyć w naczyniu, polać marynatą, natrzeć je nią w środku ryb i zostawić na min 1h.
Rozgrzać grilla, jeśli elektryczny to
posmarować go olejem i wyłożyć ryby, jeśli tradycyjny to ryby położyć na tacki
aluminiowe lub do specjalnych uchwytów do pieczenia ryb. Następnie grillować
przez 10-15 minut aż się ładnie zrumienienia.
Podałam z ta
sałatką ziemniaczaną.
apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuńbardzo lubie dorade:) pysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuje.
UsuńRybkę z grilla to ja chętnie, jeszcze tak świetnie podana i po tajsku. Uwielbiam chili :-)
OdpowiedzUsuńmilo mi pozdrawiam.
UsuńTwoja świetnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
dziękuję za inspiracje. pozdrawiam.
Usuń