Kaczka w pomarańczach
Kaczka jest dla nas symbolem wyjątkowych okazji. Tym razem okazją był kolejny wolny dzień w środku tygodnia.
Postanowiłam przygotować kaczkę, ale nie tak jak zawsze tylko zmienić jej smak
w oparciu o pomarańcze i zrobić swoja wersje kaczki w pomarańczach. Dodam, że ze
wszystkich do tej pory zrobionych kaczek ta smakowała mi najbardziej. Polecam.
- kaczka 2 kg
- 4 pomarańcze
- 1/2 główki czosnku
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- świeży tymianek
- ok 1,5 łyżki soli
- łyżeczka pieprzu
Kaczkę umyć, osuszyć. Sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę
czosnek wymieszać i dokładnie natrzeć tym kaczkę, w środku i na zewnątrz.
Zostawić na noc w lodowce. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 st (bez termoobiegu, tylko góra, dól). Jedną
pomarańcze obrać i pokroić na cząstki. Następnie zrobić marynatę. Z drugiej
pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę z pomarańczy wymieszać z
octem balsamicznym. Kaczkę włożyć do brytfanki. Do środka kaczki włożyć cząstki
pomarańczy i 4 gałązki tymianku. Zaszyć otwór (kuper). Marynatą polać kaczkę.
Kaczkę przykryć i wstawić do piekarnika na 45 min. Potem odwrócić na drugą
stronę i piec kolejne 1 h. Następnie obłożyć kaczkę cząstkami nie obranej
trzeciej pomarańczy, odkryć brytfankę i dopiekać aż się ładnie zrumieni, ok 20 min. Gotową
kaczkę wyjąc, podzielić na części, udekorować na talerzu plasterkami czwartej
pomarańczy i świeżym tymiankiem. Smacznego.
takiej jeszcze nie robiłam a czuję, że bardzo by mi smakowała
OdpowiedzUsuńjak cie znam to napewno:)
Usuńlubię bardzo!
OdpowiedzUsuńto tak jak ja.
Usuńnie jadłam jeszcze takiej, w sumie sama kaczki nie robię, ale podsunę mamie przepis
OdpowiedzUsuńpodsuń bo jest naprawdę dobra.
UsuńMoja ciocia na swoich imieninach robiła kaczkę z pomarańczami z Twojego przepisu wyszła rewelacyjna bardzo pyszna,genialna w smaku.
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo Mariolu za szczery komentarz. pozdrów ciocie.
Usuń