Kotlety w piwie z liściem

Dobry kotlet nie jest zły  prawda? Ale ile można jeść schabowe? Dlatego tym razem mięso na kotlety schabowe posłużyło mi do zrobienia pysznych bitek w piwie, fikuśnie ozdobionych liściem laurowym. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna. Przekonajcie się sami. 




Kotlety w piwie z liściem  
  • 6-8 kotletów schabowych
  • 6-8 liści laurowych
  • 1-2 cebule 
  • 350 ml piwa jasnego
  • sol
  • pieprz
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki śmietany kwaśnej najlepiej do sosów
  • 2-3 łyżki masła klarowanego


Kotlety schabowe lekko rozbić tłuczkiem ale nie na duże placki tylko na bitki. Każdy lekko natrzeć solą i pieprzem i wbić w niego po liściu laurowym. Cebule drobno posiekać, ogórki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć kotlety i obrumienić z każdej strony przez kilka minut. Przewracać delikatnie, tak żeby liście nam nie wypadły. Następnie zdjąć z patelni, przykryć. Na patelnie dodać cebule i zeszklić ją. Do przysmażonej cebuli wlać piwo, włożyć nasze kotlety, dodać ziele angielskie, przykryć i dusić razem ok 15-20 minut. Na koniec, gdy płyn się lekko zredukuje dodać musztardę, ogórki kiszone, chwile razem poddusić. Wyjąć kotlety z sosu, a do sosu wmieszać śmietanę. Kotlety ponownie włożyć na patelnie do gotowego sosu.
Osobno ugotować na sypko ryz, z którym podać kotlety w sosie piwnym. 



8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :)
    Uwielbiam Twoje przepisy, pomysły... i zdjęcia są cudowne! Kojarzę Cię z DS, często oglądałam Twoje propozycje i inspirowałam się nimi.
    Masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No mój mąż codziennie;-)) Fajny pomysł, skorzystam:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger