Kotlety w piwie z liściem
Dobry kotlet nie jest zły prawda? Ale ile można jeść schabowe? Dlatego tym razem mięso na kotlety schabowe posłużyło mi do zrobienia pysznych bitek w piwie, fikuśnie ozdobionych liściem laurowym. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna. Przekonajcie się sami.
Kotlety w piwie z liściem
- 6-8 kotletów schabowych
- 6-8 liści laurowych
- 1-2 cebule
- 350 ml piwa jasnego
- sol
- pieprz
- 3 szt. ziela angielskiego
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3-4 łyżki śmietany kwaśnej najlepiej do sosów
- 2-3 łyżki masła klarowanego
Kotlety schabowe lekko rozbić tłuczkiem ale nie na duże placki tylko na bitki. Każdy lekko natrzeć solą i pieprzem i wbić w niego po liściu laurowym. Cebule drobno posiekać, ogórki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć kotlety i obrumienić z każdej strony przez kilka minut. Przewracać delikatnie, tak żeby liście nam nie wypadły. Następnie zdjąć z patelni, przykryć. Na patelnie dodać cebule i zeszklić ją. Do przysmażonej cebuli wlać piwo, włożyć nasze kotlety, dodać ziele angielskie, przykryć i dusić razem ok 15-20 minut. Na koniec, gdy płyn się lekko zredukuje dodać musztardę, ogórki kiszone, chwile razem poddusić. Wyjąć kotlety z sosu, a do sosu wmieszać śmietanę. Kotlety ponownie włożyć na patelnie do gotowego sosu.
Osobno ugotować na sypko ryz, z którym podać kotlety w sosie piwnym.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy, pomysły... i zdjęcia są cudowne! Kojarzę Cię z DS, często oglądałam Twoje propozycje i inspirowałam się nimi.
Masz talent :)
bardzo mi milo, pozdrawiam.
Usuńfajny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńtak dziekuje.
UsuńNo mój mąż codziennie;-)) Fajny pomysł, skorzystam:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńo to tak jak moj ;) a pomysł polecam.
Usuńmniammm apetyczne danie
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuń