Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami
Sezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewają się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie i nieskomplikowane. Polecam
Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami
- 1/2 opakowania makaronu lumaconi (tak na 3 osoby)
- 6 szparagów
- 2 cebule dymki
- ok 150-200 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
- sol
- pieprz
- 100 ml wina białego wytrawnego
- ok szklanki śmietany do zup i sosów 18%
- masło klarowane 3 łyżki
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić
pod przykryciem. Grzyby jeśli mrożone to odmrozić, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule - białą cześć, drobno pokroić. Szparagi umyć, wytrzeć. Na patelni
rozgrzać łyżkę masła i włożyć szparagi, smażyć je aż zmiękną, ok 6 minut.
Końcówki zdrewniałe odciąć, resztę pokroić na kawałki.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe
masło, dodać cebule, zeszklić, dodać grzyby, lekko doprawić solą i pieprzem i
smażyć aż odparuje woda, ok 6 minut. Podlać winem, chwile dusić aż wino odparuje. Następnie
dodać śmietanę, wymieszać, podgrzać razem. Na patelnie do sosu stopniowo dodawać makaron cały czas
mieszając, aż koszyczki makaronu wypełnią się sosem. Na koniec dodać pokrojone szparagi i
wymieszać. Wszystko doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną zieloną częścią
dymki.
Pyszne danie!
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
A.
dziekuje bardzo. pozdrawiam.
Usuńmmmmm pycha :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam.
UsuńWspaniale! Takie proste, a na pewno oblednie smakuje.
OdpowiedzUsuńo tak,w prostocie siła. pozdrawiam.
Usuńu Ciebie jak zwykle same pyszności
OdpowiedzUsuńa dziękuję bardzo , milo mi.
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuń