Ogórki małosolne
Ogórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w
pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego
robię należy do mamy, dopracowała
go tak ze żadne inne nam już nie smakują.
Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej
gorczycy. Ogórki stoją na
parapecie i czekają na
spałaszowanie, ale wystarczy kilka dni i trzeba robić nowe. No bo kto ich nie kocha?
Ogórki małosolne
- 1,5 kg małych ogórków gruntowych
- wiązka koperku lub 3 gałązki kopru
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy rozgniecionych
- 5 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 2,5 łyżki soli
- plaska łyżka cukru
- łyżeczka ostrej papryki czerwonej
Ogórki powinny by jędrne, bez
skaz. Ogórki należy umyć w wodzie, obciąć ogonki.
Ogórki ułożyć bardzo ciasno w słoju albo glinianym garnku, przekładając je
obranymi ząbkami czosnku i koperkiem lub koprem.
Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody należy dodać 1 płaską łyżkę soli.
Do gotującej się wody dodać sol, cukier, rozgnieciona gorczyce, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę, pieprz. Wymieszać. Gorącą woda z przyprawami zalać ogórki. Słoiki zakręcić a garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. W ciągu 3 dni będą gotowe, aczkolwiek u nas córka dobiera się do nich już po 2 dniach.
Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody należy dodać 1 płaską łyżkę soli.
Do gotującej się wody dodać sol, cukier, rozgnieciona gorczyce, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę, pieprz. Wymieszać. Gorącą woda z przyprawami zalać ogórki. Słoiki zakręcić a garnek przykryć talerzykiem i obciążyć. W ciągu 3 dni będą gotowe, aczkolwiek u nas córka dobiera się do nich już po 2 dniach.
Na przekąskę i do sałatki - idealne! :)
OdpowiedzUsuńo tak i szybko znikają.
Usuńnie ma jak domowy ogóreczek:)
OdpowiedzUsuńo tak:)
UsuńZaskoczona jestem listkami i zielem. Gorczycę dodaje do kiszenia na zimę. Ale najważniejszym u mnie składnikiem są liście- chrzanu, wiśni i winogron. Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńwidzisz tez myślałam ze do ogórków zawsze daje się liście wiśni i chrzan, tymczasem mama mi powiedziała ze do małosolnych się tego nie daje tylko do normalnych kiszonych na zimę.
UsuńJa je uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam.
Usuńja też wczoraj nastawiłam ;))
OdpowiedzUsuńoj to na pewno będą pyszne.
UsuńMoje ukochane ogóraski :)
OdpowiedzUsuńtak jak moje. pozdrawiam.
UsuńJa też daję kawałek korzenia chrzanu i liść czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńja tez daje ale tylko do kiszonych na zimę.
UsuńPożerają u mnie te ogórki w strasznym tempie...
OdpowiedzUsuń