Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
To jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto. I wyszło obłędne. Nie dość ze jest proste w wykonaniu, tanie to idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi. Źródło
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
na kruszonkę:
- 115 g masła roztopionego
- 150 g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 160 g mąki pszennej
- laska rabarbaru ok 220 g
- 250 g świeżych truskawek
- łyżka miodu
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 22 x 30).
Zrobić kruszonkę. Wymieszać razem masło, brązowy cukier i sól. Dodać mąkę i wymieszać za pomocą miksera lub palców aż utworzą się duże okruchy. Włożyć do lodówki, aż będą gotowe do posypania ciasta.
Ciasto: W mikserze utrzeć na puszystą masę masło i cukier puder. Powoli dodawać jajka i ekstrakt z wanilii. W drugiej misce wymieszać sodę, proszek z mąką. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać do formy.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na połówki i lekko obtoczyć w mące. Owoce wyłożyć na ciasto i wszystko posypać kruszonką z lodówki. Piec 50-55 minut lub gdy wykałaczka wychodzi z niego czysta. Ostudzić, a następnie zdjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem.
pychota!!!
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuńsuper zdjęcia aż chce się porwac to ciasto
OdpowiedzUsuńależ mi milo, pozdrawiam.
Usuńpyyszny O.O
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)
mi tez było milo. pozdrawiam.
Usuń