Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

To jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto. I wyszło obłędne. Nie dość ze jest proste w wykonaniu, tanie to idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi. Źródło



Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką


na kruszonkę:

  • 115 g masła roztopionego
  • 150 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160 g mąki pszennej
ciasto:
  • laska rabarbaru ok 220 g
  • 250 g świeżych truskawek
  • łyżka miodu 
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 170 g miękkiego masła 
  • 140 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 22 x 30).
Zrobić kruszonkę. Wymieszać razem masło, brązowy cukier i sól. Dodać mąkę i wymieszać za pomocą miksera lub palców aż utworzą się duże okruchy. Włożyć do lodówki, aż będą gotowe do posypania ciasta.

Ciasto: W mikserze utrzeć na puszystą masę masło i cukier puder. Powoli dodawać jajka i ekstrakt z wanilii. W drugiej misce wymieszać sodę, proszek z mąką. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wylać do formy.

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na połówki i lekko obtoczyć w mące. Owoce wyłożyć na ciasto i wszystko posypać kruszonką z lodówki. Piec 50-55 minut lub gdy wykałaczka wychodzi z niego czysta. Ostudzić, a następnie zdjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem.





6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger