Pomaranczowa ekspresowa wolowina
Szybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się
żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka
i powstało szybkie i aromatyczne danie. Myślę, ze przy odrobienie dobrej woli
każdy może sobie takie cudo wyczarować. Smacznego.
Pomarańczowa wołowina - jajko
- ząbek czosnku
- papryka czerwona
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g wołowiny (np z udźca)
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
- sezam
- kolendra lub natka
- ryż
na sos:
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- skórka otarta z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki pasty z chilli albo drobno posiekana chilli
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka starego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki zimnej wody
Mięso pokroić w
cienkie paski. Osuszyć. W misce wymieszać jajko, czosnek przeciśnięty przez
praskę, mąkę ziemniaczana, paprykę w proszku. Dodać plasterki wołowiny i
delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 20 minut. Paprykę pokroić na
paski.
Ryż ugotować na sypko.
Na głębokiej patelni
lub woku rozgrzać olej, smażyć porcjami wołowinę metoda stir fry czyli przez
2-3 minuty. Wyjąć, osączyć i przykryć żeby nie ostygła.
Patelnie umyć. Na
dno wlać pół szklanki gorącej wody, dodać sok pomarańczowy, skórkę z
pomarańczy, pastę chili, powidła, sos ostrygowy, sos sojowy, imbir, paski
papryki i powoli doprowadzić do wrzenia. W szklaneczce wymieszać mąkę
kartoflaną z zimną wodą i dodać do sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać usmażoną
wołowinę, wymieszać, posypać sezamem i posiekana zieleniną np kolendrą.
znajome miseczki;) z bardzo apetycznie podanym mięsiwkiem;)
OdpowiedzUsuńtak te miseczki czesto sie pojawiają na blogach.
Usuńmiseczkę takiej wołowiny poproszę na obiadek :) wspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńUwielbiam takie dania: szybkie, ale z charakterem.
OdpowiedzUsuńtak i sa wyjątkowo smaczne.
Usuńlubię takie własnie dania
OdpowiedzUsuń