Tort bolognese
Makaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu
spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę ze taka forma zapiekanki
niejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy, szybki i łatwy. Polecam.
Tort bolognese
W międzyczasie
gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
Dno tortownicy
smarujemy lekko oliwa i wykładamy 1/2 ugotowanego makaronu. Na wierzch wylewamy
sos mięsno-pomidorowy. Posypujemy polowa startego sera. Całość przykrywamy
reszta makaronu. Posypujemy serem, ziołami i układamy kawałki oliwek. Wkładamy
do piekarnika i zapiekamy w 180 st. ok 20 minut aż się ser stopi i zrumieni,
przed końcem pieczenia układamy na wierzchu kawałki mozzarelli, wstawiamy
jeszcze na chwile aż ten ser się lekko stopi. Gotowe wyjmujemy,
zdejmujemy obręcz, posypujemy świeżymi ziołami i kroimy na kawałki.
świetny!
OdpowiedzUsuńi już mam pomysł na obiad:D
milo mi. czekam na efekt.
UsuńRewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo. pozdrawiam.
UsuńSuper, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńpolecam. pozdrawiam.
UsuńoO. Chyba zrobię moim dzieciakom:)
OdpowiedzUsuńdla dzieciaków to danie idealne.
UsuńFantastyczny-zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńmilo mi. pozdrawiam.
Usuńświetny pomysł i jak fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
Usuń