Boczek z grilla
Lato rozpoczęte a z nim sezon grillowy. Jednym z naszych
ulubionych mięs oprócz karczku jest boczek. Zrobienie go na grillu ma te zaletę
ze boczek maksymalnie się
wytopi i nie będzie taki tłusty jak po zwykłym upieczeniu, za to będzie mięsny i soczysty. Polecam pieczenie mięs w całości są niezwykle soczyste i aromatyczne. Idealny na ciepło i zimno.
Boczek z grilla
- boczek ok 2 kg w płacie
- główka czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- łyżeczka soli
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeże igiełki)
- łyżka papryki czerwonej
- łyżka pasty cebulowej węgierskiej
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
Boczek umyłam,
osuszyłam, zostawiając go w całości. Czosnek przecisnęłam przez praskę i
połączyłam z pozostałymi składnikami marynaty. Boczek posmarowałam marynata i
dokładnie je w niej obtoczyłam. Talerz z boczkiem zakryłam folią i wstawiłam na
noc do lodówki.
Grill (u mnie z
kopułą) został maksymalnie rozgrzany. Na tackę dałam boczek, polałam pozostałą
marynatą, przykryłam kopułą i boczek grillował się w środku przez ok. 2 h w 150
st. co jakiś czas go przewracając. To że z wierzchu jest bardziej przypieczony
nie miało znaczenia bo środku pozostał nadal soczysty i miękki.
ale pyszny kawał mięcha!!!
OdpowiedzUsuńjezu ale ślinka cieknie...pycha!!!!!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie, piękny ale musi mieć aromat :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, jak się na to patrzy to ma się ochotę zjeść wszystko
OdpowiedzUsuń23:26 i się człowiek ślini do monitora:) Nieładnie:) Wygląda cudownie! Wczoraj jedliśmy ziemniaki ze skwarkami z boczku i zsiadłym mlekiem, ale widzę że boczek będzie jeszcze w tym tygodniu grany:) Świetny przepis
OdpowiedzUsuńxoxo
http://livingwithpepe.blogspot.com/
Ty to potrafisz kusić :)
OdpowiedzUsuń:) milo mi, lubimy boczek w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń