Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy
Idealna letnia zupa, piękny kolor, bajeczny smak cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka.
Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów" tom 35. W oryginale zupa była miksowana z mlekiem, ja sobie tego oszczędziłam. Polecam.
Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy
- 2 marchewki
- biała cześć pora
- pietruszka
- opalona cebula
- 1/2 pęczka natki
- 1/3 selera
- gałązki świeżego lubczyku
- sol
- pieprz
- cukinia
- pęczek bazylii
- 3 pomidory
- 200-250 ml gęstej passaty pomidorowej
- feta
- 1/2 łyżki masła
- szczypta cukru
Do garnka włożyć umyte,
obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebule, pora, natkę i lubczyk, wszystko
zalać wodą ok 1,5 - 2l. Dodać sol, pieprz, przykryć, gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i powstanie klarowny wywar. Można także zrobić tradycyjny
rosół na mięsie jako podstawę tej zupy, zamiast wywaru warzywnego. Na koniec
sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Z
wywaru wyjąć marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć do malaksera, dodać 3-4
chochle wywaru i zmiksować na papkę. Podzielić na 2 części.
Pomidory
sparzyć gorącą woda i obrać.
Bazylie
umyć. Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać masło na dnie garnka, dodać
cukinie i podsmażyć przez kilka minut na rumiano.
Do
jednej części papki warzywnej dodać pomidory, ponownie razem zmiksować,
stopniowo dolewać passate, miksować, sprawdzając gęstość i smak, tak żeby nie
zrobić jej za rzadkiej. Dodać do smaku sol, pieprz i szczyptę cukru. Zupa ma być
orzeźwiająco pomidorowa.
Do
drugiej części papki warzywnej dodać cukinie, bazylie, zmiksować to razem,
dodać jeszcze 2-3 chochle wywaru, jeśli jest za gęsta dodać więcej, ale uważać żeby nie rozcieńczyć za bardzo. Dodać do smaku sol,
pieprz. Zupa ma być słodkawa.
Na
talerze wlać jednocześnie dwoma chochlami, tak żeby się nie wymieszała. Na
wierzch dać po kilka kawałków fety.
Ależ super wygląda. Po prostu mniam. ;)
OdpowiedzUsuńale cudnie wygląda:D
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, z chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa, świetne połączenie! Bardzo mi się podoba pomysł :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda , fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń