Gulasz z fasolką na winie
Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego.
- 500 g wieprzowiny (łopatka)
- 300 g fasolki żółtej
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- marchew
- 3 ziela angielskie
- liść laurowy
- lubczyk kilka gałązek
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina (u mnie Kadarka)
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- natka pietruszki świeża
- sól
- pieprz
Mięso myjemy i kroimy kostkę. Obtaczamy w mące. Cebulę obieramy i kroimy także w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso. Smażymy chwile następnie, solimy, przyprawiamy pieprzem, dodajemy liść laurowy, pieprz ziarenka, lubczyk, kilka gałązek natki i ziele angielskie, chwile razem smażymy, wlewamy wino tak by zakryło mięso i na niewielkim ogniu zagotowujemy przez 5 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z tymiankiem. Przykrywamy garnek i dusimy jakieś 45 minut.
Po tym czasie dodajemy przebraną i umytą w całości fasolkę szparagową, mieszamy, dolewamy bulion, przykrywamy. Dusimy ok 20 minut aż mięso całkowicie będzie miękkie a fasolka taka bardziej al dente. Do smaku doprawiamy pieprzem, ewentualnie można dodać. śmietanę. Jeśli gulasz jest za rzadki wystarczy zagęścić go mąką, ja zostawiłam z takim sosem rzadszym. Na talerzu posypać posiekaną natką. Smacznego.
ale świetny przepis! bardzo wykwintny, a zarazem taki domowy. fasolki mam mnóstwo, więc sobie pożyczam!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo, mam nadzieje ze będzie smakować.
UsuńJa wierzę. Uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńsuper, dziekuje.
Usuńdokładnie, bardzo elegancko wyglądające danie, a w smaku pewnie cudnie domowe!:D takie najlepsze!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, pozdrawiam.
Usuńi ja też dołączam do grona fanów takich dań
OdpowiedzUsuńmilo mi, pozdrawiam.
Usuń