Muffinki piwne z precelkami
Czy jedliście czekoladowe muffinki ze słonymi precelkami? Jeśli nie to jest to przepis dla was. Połączenie pysznej czekolady, rozpływających się, wilgotnych muffinek i słonych, chrupiących precelków to magiczne połączenie. Powali każdego. Dołączam wpis do akcji u Dominiki - Muffinkowo.
ŹródłoMuffinki piwne czekoladowe z precelkami
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/3 filiżanki ciemnego niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 jajka
- 120 ml piwa (ja dałam jasne ryżowe ale można dać inne jasne lub ciemne)
polewa i dekoracja:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- precelki
Mąkę, kakao, cukier, sodę i sól wymieszać razem w misce. Dodać masło, wymieszać dodać jajka po jednym, wymieszać, wlać piwo i wymieszać mikserem przez 20 sekund, aż ciasto będzie gładkie. Papilotki włożyć do formy na muffinki i napełnić do ¾ wysokości. Piec 20-25 minut tak, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygną wyjąć z formy.
Przygotować polewę. W rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści i połączyć z masłem, wlać śmietanę, wymieszać razem aż się wszystko idealnie połączony. Polewa posmarować muffinki.
Precelki połamać na mniejsze kawałki i powbijać do muffinek.
rewelacja!:)
OdpowiedzUsuńgenialna jesteś!
to nie ja to autorka przepisu ale dziękuję.
UsuńDoprawdy intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńtak i doprawdy smaczne. :)
Usuńfajny pomysł, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuńbardzo ładnie wygladają
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo. pozdrawiam
UsuńWoW! W pierwszej chwili, patrząc na kolor, myślałam, że to muffiny na Guinessie :)
OdpowiedzUsuńAle są po prostu obłędne!
Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)
nie ma za co fajnie było się przyłączyć.
Usuń