Placek drożdżowy z rabarbarem
Do tej pory rzadko robiłam
ciasta drożdżowe i myślę, ze to był błąd, bo to ciasto było tak pyszne, ze
można byłoby zjeść całą blaszkę. A rabarbar, który już się kończy nadaje temu
ciastu oryginalnego, orzeźwiającego smaku. Krotko mówiąc jest wyborne i polecam
każdemu póki jeszcze można go kupić, albo można zrobić je z innymi leśnymi
owocami. Będzie równie pysznie.
Placek drożdżowy z rabarbarem
- 350 g mąki tortowej
- 120 g masła
- 40 g drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 80 g cukru pudru
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- laska rabarbaru
- brązowy lub gruby cukier do posypania
Masło roztop, przestudź. Drożdże rozkrusz w
malej misce, wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Rozczyn odstaw do
wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z
cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodaj resztę przesianej mąki,
rozczyn, szczyptę soli. Wyrób ciasto za pomocą miksera. Następnie wlej letnie masło
i wyrabiaj aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie elastyczne. Jeśli tak nie jest
dodaj odrobinę mąki. Uformuj kule, włóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką
i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
Rabarbar oczyść i obierz, pokrój na 5
cm kawałki. Blaszkę (u mnie 30x22) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem
i posyp tartą bułką. Ciasto lekko
rozwałkuj na placek wielkości blachy. Ułóż
ciasto w blaszce, wyrównaj powierzchnie. Na ułóż kawałki rabarbaru, posyp
cukrem. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, ok 15 minut. Piecz około 50 minut w
piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ostudź, posyp cukrem pudrem.
bardzo pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńPrzydałby się na drogę. Tylko czy znajdę czas, żeby go zrobić?
OdpowiedzUsuńProsto i cudnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Jak ja lubię drożdżowe, mniam:)
OdpowiedzUsuńfajnie poukładałaś rabarbar :))) podoba mi sie
OdpowiedzUsuńTe proporcje to chyba dla jaj podane żeby upiec ciasto z pół kilograma mąki trzeba zatrudnić matematyka (350g mąki 120g masła :D )
OdpowiedzUsuńproporcje dopasowałam do swojej blaszki, jeśli pani/panu nie pasują proszę je zmienić pod siebie. dla mnie pieczenie ciasta z pół kg maki jest za dużo dlatego piekę z mniejszych ilości.
Usuń