Prosty gulasz na piwie
Nie wiem jak wy, ale takie proste gulasze bardzo często ratują mój obiad, kiedy nie mam czasu na kombinowanie, na długie stanie przy garach, dwudaniowy obiad, czy tez gdy w lodowce
zostaje głównie światełko. Bo tak naprawdę gulasz da się zrobić ze wszystkiego,
wystarczy kawałek mięsa i dobre chęci. Ja zawsze mam w zamrażalniku kawałek łopatki na wypadek gdyby taki awaryjny gulasz trzeba było zrobić. Gulasz
jest dla mnie najprostszą potrawą i warto go robić raz na jakiś czas. Tym razem przedstawiam wam jego
bardzo prostą, ale pyszną wersje z użyciem ciemnego piwa.
Gulasz na piwie
- 500 g wieprzowiny (łopatka)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- liść laurowy
- 300 ml mocnego piwa
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- łyżka mąki
- 2 łyżki musztardy ostrej
- 3 ogórki kiszone
- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
Mięso myjemy i kroimy kostkę.
Obtaczamy w mące. Cebulę obieramy i kroimy także w kostkę. Czosnek drobno
siekamy. Smalec rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, czosnek. Kiedy cebula
się zeszkli dodajemy mięso. Smażymy chwile następnie, solimy, przyprawiamy
pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele, wlewamy piwo i na niewielkim ogniu
zagotowujemy przez 5 minut. Dolewamy wodę, tak by zakryła mięso. Dusimy jakieś
60 minut. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy musztardę i pokrojone w kostkę
ogórki. Do smaku dolewamy wodę z ogórków, ja dolałam jeszcze pół szklanki piwa,
doprawiamy pieprzem, ewentualnie ostrą papryką, gotujemy razem ok 10 minut.
Kiedyś jadłam gulasz na piwie i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńto myślę ze i ten tez by ci smakował.
UsuńWidzę, że piwo u was w kuchni ostatnio rządzi :D
OdpowiedzUsuńoj tak piwo i wino są częstymi dodatkami.
Usuńciekawy pomysł, na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńw takim razie będę czekała na relacje. pozdrawiam.
Usuń