Rolada indycza z suszonymi pomidorami i plackami z kuskusu
Rolada z mięsa indyczego,
którą przedstawiam poniżej to propozycja na specjalny, pyszny obiad, do
którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, pomysł na nadzienie i
ma się niebanalny obiad, zarówno na niedziele jak i od święta.
Podobne rolady już robiła tutaj,
można tam zresztą zobaczyć jak wytrybować udziec i jak go zwinąć. Co do
nadzienia to możecie użyć tego co macie w lodowce albo lubicie. Wszystko zależy
do waszego smaku i pomysłowości. Poza tym warto jeść indyka, bo zdrowe, chude i
pyszne mięso. Smacznego.
Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek.
Rolada indycza z suszonymi pomidorami
- duży udziec z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty cebulowej węgierskiej (niekoniecznie)
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- słoiczek suszonych pomidorów z czarnymi oliwkami i kaparami
- 4 szt. zielone pędy cebuli dymki
- kawałek fety
- 1 szklanka piwa jasnego
- cebula
- 1/3 kostki masa
- posiekane zioła: natka, szczypiorek
Mięso umyć. Usunąć z nich
kości, przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, uzyskując w ten sposób
długie kawałki, łatwe do zwinięcia w rolady. Jak to zrobić można zobaczyć tutaj.
Przygotować nadzienie.
Czosnek posiekać i połączyć z pastą cebulową, olejem, solą i pieprzem. Mięso posmarować od wewnątrz i z zewnątrz. Odstawić na noc do lodówki. Pomidory suszone
pokroić w paski, fetę w małą kostkę. Na mięso rozłożyć pomidory, fetę, oliwki i
kapary, na to położyć pędy dymki. Mięso zwinąć w roladę, skórą do zewnątrz,
związując szczelnie sznurkiem.
Piekarnik rozgrzać do
180 st. W tym czasie rozgrzać patelnie z masłem ziołowym i obrumienić roladę z każdej
strony. Mięso wraz z masłem przełożyć na brytfankę, cebule obraną i pokrojoną w
piórka rozłożyć dookoła mięsa, wszystko polać piwem i wstawić do nagrzanego
piekarnika pod przykryciem. Piec ok.
60 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 min aż się zrumieni.
W takcie pieczenia polewać sosem. Gotowe wyjąć, przykryć folia i odstawić 10
minut, żeby odpoczęło, dzięki czemu przy krojeniu w środku zostaną wszystkie
soki.
Placuszki z kuskusu
Sos kurkowy
- 1 szklanka kuskusu
- bulion ok 1,5 szklanki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3/4 szklanki fety drobno pokrojonej
- szklanka startego sera
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy i masło ziołowe
Suchy kuskus zalewamy gorącą
woda lub bulionem i odstawiamy na 5-10 minut. Cebule kroimy w kostkę i
podsmażamy na maśle z niewielkim dodatkiem oleju. Do miski dodajemy starty ser,
posiekaną natkę pietruszki, jajko, zeszklona cebule, kuskus i fetę. Doprawiamy
solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju oraz
masło ziołowe. Z masy formujemy w dłoni małe placuszki (jak kotlety mielone) i
kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiano ostrożnie przewracając, żeby
się nie rozpadły.
- 100 g kurek
- cebula
- 2 łyżki masła
- sol
- pieprz
- 3 łyżki śmietany
- szczypta świeżego otartego tymianku
Kurki umyć, osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekana drobno cebule, kurki, sol, pieprz,
tymianek. Smażyć kilka minut aż się zrumienią. Dodać śmietanę, wymieszać,
chwile pogrzać razem.
pyszna roladka:)
OdpowiedzUsuńmilo mi, pozdrawiam.
Usuńwspaniała propozycja, Berniko.
OdpowiedzUsuńciesze sie pozdrawiam.
UsuńWygląda pysznie.:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi milo, pozdrawiam.
UsuńAle pyszności, mąż byłby zachwycony, ja dziś robiłam grillowanego indyka z serem pleśniowym(,kuchnia lidla,), również pychota:)
OdpowiedzUsuń