Rolada z mięsa mielonego faszerowana papryką i serkiem
Dzisiejszy wpis to propozycja na niecodzienny pyszny obiad. Taka rolada jest bardzo prosta do wykonania, zrobi ją nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo nią zaskoczyć rodzinę. Idealna na ciepło i na zimno, jako obiad i jako zimna przekąska. Polecam.
Rolada z mięsa mielonego faszerowana papryką i serkiem
- 1 kg mięsa mielonego wp-wol (albo indyczego)
- 2 papryki
- 150 g twarożku naturalnego (albo ziołowego)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- sol
- pieprz
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- zioła prowansalskie albo włoskie
- czosnek granulowany
Piekarnik nagrzać do 160 st (grzałka dolna i
górna). Papryki umyć, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek środek. Twarożek
wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. Serkiem napełnić
obie papryki.
Mięso wymieszać z
jajkami, bułką, śmietaną, paprykami czerwonymi, solą, pieprzem. Wyrobić
dokładnie.
Na blacie rozłożyć
papier do pieczenia, na to wyjąć mięso i uformować z niego prostokąt o grubości
o 1 cm. Na środek położyć papryki, za pomocą papieru zawinąć mięso dookoła
papryk w grubą roladę. Na drugi kawałek papieru wysypać czosnek granulowany,
zioła prowansalskie albo włoskie, przełożyć roladę z papieru na drugi papier,
obtoczyć w przyprawach i zawinąć w papier, jak cukierek, spiąć końce. Ułożyć na
blasze do pieczenia i wstawić na 70-80 minut do pieczenia. Wyjąć, odwinąć z
papieru, pokroić na plastry.
Faszerowana papryka w środku to rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetnie się to danie prezentuje!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńsuper; bede musiała wypróbowac i ja
OdpowiedzUsuń