Roladki naleśnikowe i łosoś

Kilka dni temu dostałam wprost z jednej z naszych nadmorskich miejscowości porcję pysznego, bałtyckiego, wędzonego łososia. Mąż, który przepada za łososiem, w przeciwieństwie do mnie, poprosił o zrobienie z niego czegoś innego niż tylko kanapki i sałatki. Dlatego po chwili namysłu na stole pojawiła się taka oto kolorowa kolacja.

kolacja, roladki, przekaska, nalesniki ,losos, bernika, kulinarny pamietnik


Roladki naleśnikowe z łososiem

naleśniki:
  • 2 jajka wiejskie
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka oleju rzepakowego
nadzienie:
  • 150 g łososia wędzonego (ja dałam nasz bałtycki)
  • 1/2 główki salaty lodowej (albo mieszanka salat)
  • 150 g serka kremowego z ziołami (polski produkt Warmia)
  • 1/2 cytryny
  • mały jogurt naturalny
  • pęczek koperku


Do miski wbić jajka, dodać przesianą mąkę, sól, pieprz, wlać mleko, olej i wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką albo mikserem, tak żeby nie było grudek z mąki. Dodać koperek, wymieszać, odstawić na 20 minut.
Łososia pokroić na kawałki, koperek posiekać, sałatę pokroić na paseczki.
Na rozgrzaną małą patelnię (ja użyłam o średnicy 16 cm) lekko posmarowaną pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym wlać 3 łyżki ciasta naleśnikowego, rozprowadzić po całej patelni usmażyć naleśniki, obrumienione z obu stron. Następnie każdy naleśnik posmarować kremowym serkiem, położyć porcje sałaty, na to porcje łososia, posypać koperkiem, skropić odrobiną cytryny i łyżeczką jogurtu. Naleśnik zwinąć w roladkę i przekroić na pół. 

kolacja, roladki, przekaska, nalesniki ,losos, bernika, kulinarny pamietnik




11 komentarzy:

  1. Świetne roladki! Już muszę zacząć myśleć o jakiś przekąskach bo za tydzień wieczór panieński koleżanki się szykuje... To jest idealna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie !!!
    Częstujemy się :):)
    i pozdrawiamy
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne, lekkie, mega apetyczne. Całe wakacje mogę je jeść :) Zdjęcia bardzo kuszą ..:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Heh :) U mnie w kuchni też króluje rzepakowy - to istny faworyt wśród olejów, ze względu na najlepszy skład tłuszczowy, ale też duuuuuużo witaminy E (czyli witaminy młodości :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności zrobiłaś, takie roladki to idealna przekąska na imprezę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wyglądają! Muszą być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie:) Takie roladki najbardziej lubię na lunch czy kolację bądź jako imprezowe przekąski:: A na obiady uwielbiam makaron, z łososiem i z zielonym pesto i z brokułami :) Moje ulubione dania z tej "różowej" ryby :)
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie dziękuję za takie mile i pozytywne komentarze:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger