Śródziemnomorskie kieszonki z kurczaka faszerowane kuskusem
Pomysł na obiad to tak naprawdę wypadkowa tego co było w lodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego 6-. To minus to za zbyt dużą porcje;)
na kuskus:
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
- 4 łyżki suszone pomidory, odsączone i pokrojone
- 4 łyżki zielonych i czarnych oliwek posiekanych
- papryczka chilli tajska
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
- opakowanie kuskusu
- sól i pieprz
- feta bałkańska ok 150 g
do kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- kilka gałązek tymianku
na sos:
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina (Kadarka)
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 4 łyżki posiekanych zielonych oliwek
- 2 łyżki masła
- feta bałkańska pokruszona ok 100 g
Kuskus: rozgrzać rondelek na średnim ogniu, dodać oliwe, podgrzać, dodać czosnek i płatki czerwonej papryki. Dodać suszone pomidory i smażyć kilka minut. Dodać oliwki,
chilli posiekane, podsmażyć, wlać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia.
Dodać kuskus, wymieszać, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Wymieszać, doprawić solą i
pieprzem. Dodać pokrojona fetę, wymieszać i ostudzić.
Kurczak:
rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piersi naciąć w środku robiąc kieszeń
upewniając się, aby nie przebić się na drugą stronę piersi. Kiedy kuskus
przestygnie włożyć mieszaninę kuskusu do kieszeni. Bok kieszeni spiąć wykałaczką.
Wierzch kurczaka doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać
olej i masło, włożyć piersi, posypać otartym tymiankiem i obrumienić je ze
wszystkich stron. Gotowe mięso umieścić na blaszce, na każdy dać po gałązce tymianku
i umieścić w piekarniku na 15-20 minut w zależności od ich wielkości.
Podczas
gdy kurczak się piecze, zrobić sos. Na patelni ze smażenia piersi dodać
posiekany czosnek, podsmażyć chwile, wlać białe wino i sok z cytryny. Zredukować
sos o jedną trzecią. Dodać suszone pomidory, chwile podsmażyć, dodać oliwki i
masło, wymieszać aż sos będzie kremowy. Doprawić pieprzem.
Kuskus, gdy kurczak
się piecze, rozłożyć na talerzach i podgrzać w piekarniku. Piersi wyjąć
przekroić na pół i ułożyć na kuskusie. Posypać fetą, polać sosem.
Bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńfajne danie :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne danie:) aż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDobrze wykombinowane!
OdpowiedzUsuńZnakomicie pomyślane i świetnie skomponowane danie!! Taki obiad na letni taras jak znalazł!!
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie, bardzo mi pasuje :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie... Obiad na lato idealny ;)
OdpowiedzUsuńwyglądaja pysznie:)
OdpowiedzUsuńszalenie mi się podoba to zestawienie:) Wszystko musi świetnie grać :) I jaką masz pzejrzystą galerię przepisów:) Bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką kaszy, danie dla mnie. Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo, mam nadzieje ze jak ktoś zrobi to sie podzieli wrażeniami.
OdpowiedzUsuń