Tort czekoladowy na piwie z letnimi owocami
Przedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić i chyba najlepszy. Jako że mój maż uwielbia czekoladowe ciasta, do tego najlepiej ze śmietaną postanowiłam wykorzystać ten fakt, dodać letnie owoce, jakie już się pojawiły i zrobić tort iście królewski. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo. Powinno to być Guiness, ale w mojej okolicy nie było wiec wykorzystałam lokalne, śląskie piwo Raciborskie. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Polecam, bo to jak mówi autorka przepisu to "mały kawałek nieba". Źródło.
Przypominam wszystkim o konkursie z Dafi czekam na zgłoszenia.
Przypominam wszystkim o konkursie z Dafi czekam na zgłoszenia.
Tort czekoladowy na piwie z letnimi owocami
ciasto:
- 300 ml Guinness lub innego ciemnego - ja użyłam Raciborskiego
- 1/4 szklanki kakao
- 200 g masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki masła
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 serki Bieluch naturalne
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
- owoce: maliny, truskawki, jagody, czereśnie
Piekarnik nagrzać do 180° C. Formę najlepiej tortownice o średnicy miedzy 20 a 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rondelka wlać piwo, dodać kakao i masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się roztopi. nie zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem. Do misy miksera dać cukier, jajka i śmietanę i ubijać aż się dobrze połączą. Wlać masę piwną i mieszać, aż się połączą. Następnie dodać mąkę i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Ciasto wlać tortownicy i piec przez 45 minut lub do momentu, kiedy włożony patyczek wychodzi suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Następnie wyjąc z formy, zdjąć papier i ostrożnie przekroić na dwa placki.
Krem: Ubić śmietankę na sztywno. Dodać fixy a następnie serki Bieluch i cukier puder, wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na dolny czekoladowy placek. Na wierzch poukładać umyte, suche, pokrojone owoce. Czereśnie wcześniej przekroić i wyciągnąć pestki. Przykryć drugim plackiem.
Polewa: Wszystkie składniki oprócz masła dać do rondelka i mieszając podgrzać do zagotowania. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4-5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się roztopi. Ostudzić i odczekać aż polewa zgęstnieje, polać wtedy ciasto. Na wierzch poukładać w całości dekoracyjnie owoce. Wstawić do lodówki.
Faktycznie wygląda bardzo efektownie! Pycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAż dech w piersiach zapiera, gdy patrzy się na ten tort! :) Obłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńwpadłam w wielki zachwyt:) mistrzowski torcik:) fenomenalny:)
OdpowiedzUsuńcoś pięknego, pychota!
OdpowiedzUsuńoj, taki na piwie, pyszności!
OdpowiedzUsuńtrudno przejść obojętnie koło takiego tortu !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPrzecudny!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Obłędny torcik, na piwie świetny pomysł. Nie mogę napatrzeć się na zdjecia :-)
OdpowiedzUsuńCudowny!! ja tak jak Mysza musze się napatrzeć;)
OdpowiedzUsuńTorcik idealny, jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńprzepiękny tort :) w dodatku z ciemnym piwem które uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny jest!:)
OdpowiedzUsuńNa piwie :D To mąż musiał byc przeszczesliwy :)
OdpowiedzUsuńjejku jak cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, ciesze się ze przypadł wam do gustu.
OdpowiedzUsuńMam pytanie o wielkość tortownicy i czy ciasto można zrobić dzień wcześniej niż krem i wykończenie? Taki piękny,że zrobię go koniecznie na męża urodziny,będzie zachwycony,zwłaszcza jak się dowie,że tort pieczony na ciemnym piwie:)
OdpowiedzUsuńtortownica to 24 cm. co do zrobienia go dzień wcześniej samo ciasto można upiec wcześniej, tak zrobiłam ostatnio w piątek. polecam także placki przed posmarowaniem tortu kremem posmarować np dżemem owocowym. mozna takze lekko sciac wierzch, pokruszyc go i dac jak o warstwe na gore. widac to na linku ponizej. samo złożenie tortu radze zrobić na 2-3 g przed podaniem. tutaj można zobaczyć jak wyglądał ponownie zrobiony w piątek z trochę inna dekoracja. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=632727550090905&set=a.198262340204097.47430.186967451333586&type=1&theater
UsuńSmietana (ta do ciasta 18%) to ma byc slodka czy zwykla, kwasna?
OdpowiedzUsuńzwykła kwaśna 18%
UsuńWygląda niesamowicie nie słyszałam jeszcze o torcie na piwie
OdpowiedzUsuń