Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim
Tego typu zapiekankę często robię, gdy potrzebny jest
obiad nieskomplikowany, jednogarnkowy i o niewielkim zróżnicowaniu składników,
które najczęściej mam w domu, bo jakieś mięso jest zazwyczaj w lodówce, kapusta
stoi w beczce w piwnicy u rodziców, grzyby z zeszłorocznych zbiorów w zamrażalniku,
a reszta to stały element mojej lodówki. Jest bardzo smaczna i syta, można ją
robić w wielu kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki.Tutaj w wydaniu z mięsem mielonym.
Przepis dodaje do akcji "Pokochaj olej rzepakowy", który zresztą używany jest najczęściej w mojej kuchni, a który również dodałam tutaj do marynowanie i smażenia mięsa. Zachęcam do odwiedzania tej strony poświęconej olejowi rzepakowemu, czytaniu nowinek, rad i przepisów, bo naprawdę warto.
Przepis dodaje do akcji "Pokochaj olej rzepakowy", który zresztą używany jest najczęściej w mojej kuchni, a który również dodałam tutaj do marynowanie i smażenia mięsa. Zachęcam do odwiedzania tej strony poświęconej olejowi rzepakowemu, czytaniu nowinek, rad i przepisów, bo naprawdę warto.
Zapiekanka kapuściana w cieście francuskim
- ciasto francuskie 1 szt
- 300 g mięsa (schab albo łopatka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 340 g kapusty kiszonej po odsączeniu (u mnie domowa)
- 100 g pieczarek
- kilka grzybów leśnych np mrożone
- sól
- pieprz
- natka pietruszki świeża
- 2 jajka wiejskie
- papryka zielona
- szklanka śmietany 18%
- 1,5 szklanki sera startego gouda
- olej rzepakowy do smażenia
Kapustę, jeśli mocno kwaśna
przelać wodą i odcedzić. Jeśli domowa to nie trzeba. Pieczarki, cebule i czosnek
pokroić w kostkę. Grzyby leśne, jeśli z zamrażalnika to odmrozić i również
pokroić na kawałki. Mięso pokroić na male kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju dodać mięso, posolić i smażyć aż się lekko obrumieni. Następnie przykryć i
dusić ok 15 minut.
Na drugiej patelni
rozgrzać łyżkę oleju dodać cebule, czosnek zeszklić, dodać pieczarki, grzyby,
przesmażyć to razem kilka minut.
Na patelnie z mięsem dodać
kapustę, doprawić solą, pieprzem, dodać ziela angielskie, dusić ok 10 minut. Gdy
kapusta jest gotowa dodajemy do niej nasze grzyby z cebulą, mieszamy razem,
dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku i smażymy razem ok 5 minut.
W
garnuszku połączyć dokładnie śmietanę, jajka i połowę sera.
Tortownice (23 cm)
albo naczynie żaroodporne należy zwilżyć zimną wodą i wyłożyć ciastem
francuskim tak by brzeg był troszkę wyższy niż przewidziane nadzienie. Wyłożyć
do środka farsz, zalać całość sosem śmietanowym. Cala paprykę pokroić na okrągłe
plastry, ułożyć na wierzchu zapiekanki i posypać resztą sera oraz natka lub
szczypiorkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 minut. '
U mnie takie danie będzie mile widziane:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie, chętnie się poczęstuję:) Przepis jak najbardziej do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka... super pomysł! Jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić zapiekanki z kapustą... Jestem zainspirowana :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńale super miałas pomysł
OdpowiedzUsuń