Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
Zupy pieczarkowe często goszczą na naszym stole o każdej porze
roku. Tym razem jako ze jest sezon na świeży szpinak i takie ładne wiązki można
z łatwością dostać postanowiłam zrobić zupę pieczarkową właśnie ze szpinakiem.
Jest prosta i smaczna, a do tego pełna żelaza. Polecam.
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem
- kilkanaście pieczarek
- szklanka świeżych liści szpinaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok 1 litra bulionu warzywnego
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki makaronu gwiazdki
- śmietana do zup i sosów
Cebulę kroję w kostkę, a
czosnek w plasterki. Pieczarki myje i kroje w kostkę. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę,
dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam
wywarem, dodaję pieczarki i gotuję wszystko około 20 minut, doprawiam solą i
pieprzem. Osobno gotuje w osolonej wodzie makaron. Na koniec do zupy dodaje
umyte liście szpinaku, chwilę razem gotuje ok 2 minut tak by tylko lekko się skurczyły,
posypuję natką pietruszki i przyprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Zupę wlewam
na talerze, na wierzch układam daje po łyżce śmietany i posypuje świeżo
zmielonym pieprzem.
ciekawe bardzo połączenie.
OdpowiedzUsuńsmakowałoby mi!
proste i pyszne. polecam.
Usuńmusiała smakować:) szpinakowa jest pyszna, a z pieczarkami jeszcze pewnie lepsza:)
OdpowiedzUsuńtak dokładnie.
Usuńpieczarkową bardzo lubię i szpinak też więc na pewno Twoja wersja by mi pasowała:)
OdpowiedzUsuńja tez lubię takie połączenia.
Usuńdawno żadnej grzybowej nie robiłam, ciekawe to dodanie szpinaku :)
OdpowiedzUsuńtak i zupa jest smaczniejsza.
Usuń