Zupa pomidorowa z naleśnikowymi szaszłykami
Kolejna propozycja na zupę pomidorową, która wcale nie musi być
nudna. Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki, wiec i ja przyłączając się do tej akcji postanowiłam
zrobić naleśniki wytrawne jako dodatek do zupy. Zupa jest kremowa, gęsta i
wyjątkowo pyszna. A zmiksowanie w ten sposób warzyw jest świetną bazą do każdej
zupy kremu. Naleśniki z kremowym
serkiem i koperkiem uzupełniają ja idealnie. Polecam.
Zupa pomidorowa z naleśnikowymi szaszłykami
zupa:
- 1 l wody
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- kawałek pora
- pietruszka
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pęczek lubczyku
- natka pietruszki
- sol
- pieprz
- 250 ml passaty pomidorowej Tesco
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pasty chili (lub innej ostrej pasty lub papryczkę chilli)
- szklanka śmietany 18%
- szczypta cukru
- ok pół pęczka bazylii (tak 10 liści)
Do garnka włożyć umyte, obrane warzywa:
marchew, pietruszkę, seler, pora, ziele, liść, natkę i lubczyk, wszystko zalać
wodą. Dodać sol, pieprz, przykryć, gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż warzywa
będą miękkie. Wywar przecedzić a do bulionu wlać passate pomidorową i
koncentrat.
Marchewkę, seler, bazylie, pastę chilli włożyć do kubka miksera, dodać
śmietanę oraz 3 chochle zupy. Zmiksować wszystko na gładko, wlać do pozostałego
wywaru, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru. Wlać do
miseczek, dodać łyżeczkę śmietany na wierzch i liściem bazylii.
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 150 g serka kremowego z ziołami
- ząbek czosnku
- pęczek koperku
Do miski wbić jajka, dodać przesianą mąkę, sól,
pieprz, wlać mleko, olej i wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką albo
mikserem, tak żeby nie było grudek z mąki. Dodać koperek, wymieszać, odstawić
na 20 minut.
Serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez
praskę i łyżką koperku.
Na rozgrzaną małą patelnię (ja użyłam o średnicy
16 cm) lekko posmarowaną pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym wlać 3 łyżki
ciasta naleśnikowego, rozprowadzić po całej patelni usmażyć naleśniki,
obrumienione z obu stron. Następnie każdy naleśnik posmarować kremowym serkiem,
posypać posiekanym koperkiem. Naleśnik zwinąć w roladkę i pokroić na kawałki, nabić
na szpadki do szaszłyków. Podać do zupy pomidorowej.
Pomidorowa to moja ulubiona zupa chociaż jeszcze nigdy nie próbowałam jej z naleśnikami. Muszę zrobić taką wersję:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na naleśniki :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na taki dodatek do pomidorowej zupy! Super :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:D pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńzawsze mnie zauroczą te ślimaczki naleśnikowe :]
OdpowiedzUsuńpyszne.
Pomidorowa to moja ulubiona zupka mniaaam:)
OdpowiedzUsuńŚwietna!Bardzo lubię pomidorową,a do tego te szaszłyczki...pycha:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne te szaszłyczki. Super pomysł. Pomidorową oczywiście uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńsuper wyglada
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić zupę z naleśnikowym makaronem, muszę wreszcie spróbować :D
OdpowiedzUsuńbrak mi czasu żeby odpowiadać wam wszystkim wiec zbiorczo powiem dziękuję, mimo mi za takie komentarze.
OdpowiedzUsuń