Białe kiełbaski w czerwonym winie
Dzisiejszy wpis to wpis sponsorowany.
Śniadania niedzielne
w naszym domu tak się złożyło to najczęściej zadanie męża. Często oprócz
tradycyjnej jajecznicy mąż przygotowuje dla nas cienkie, białe kiełbaski,
smażone a następnie uduszone w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest
naprawdę pyszne. Robi je w dwóch wersjach z białym lub czerwonym winem.
Ma idealną powłokę ceramiczną, nieprzywierającą, do smażenia
wystarczy niewielka ilość tłuszczu. Tak wiec test wyszedł pozytywnie, a jeśli nie
macie jeszcze patelni albo chcecie taką patelnie komuś sprezentować to ta będzie idealna w komplecie z pokrywką.
Białe kiełbaski w czerwonym winie
- 8 białych cienkich kiełbasek (u mnie tzw bałkańskie)
- czarne oliwki (ilość wg uznania)
- 1 łyżka oliwy
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- 2 cebule
- kieliszek czerwonego półwytrawnego wina
- świeżo zmielony pieprz
Cebule pokroić w piórka. Na patelni grillowej rozgrzać olej, włożyć kiełbaski, posypać ziołami, dodać cebule i smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Oliwki pokroić na plasterki. Następnie zalać kiełbaski winem, dodać oliwki, tymianek i przykryć. Dusić wszystko ok 10 minut, aż wino odparuje i powstanie pyszny sos. Podać ze świeżym chlebem.
mniam, smakowicie !
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie mi się marzy:)
OdpowiedzUsuńw wersji z winem nie próbowaliśmy:) muszę skosztować, bo kiełbaski uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:) też mam taką patelnię, świetna jest:)
OdpowiedzUsuńZ winem, nie próbowałam. Z piwem a i owszem. Patelnia świetna zwłaszcza, że ma pokrywkę :)
OdpowiedzUsuńna takie sniadanie chętnie bym sie skusiła
OdpowiedzUsuń