Gotuj z Julią - chowder z kukurydzą
Przyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam ani nie robiłam chowdera, czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego. Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo ze do tej pory unikałam zup z mlekiem. Ta mnie jednak zachwyciła. Poniższe proporcje są na 6-8 osób, ja oczywiście dla nas zmniejszyłam proporcje o polowe. Polecam.
Chowder z kukurydzą
baza:- kawałek boczku (może być surowy lub wędzony) ok 100 g
- 2 łyżki masła
- 3 cebule
- 1 liść laurowy
- 3/4 szklanki pokruszonych krakersów lub ośrodki z białego chleba
- 4 szklanki lekkiego bulionu z kurczaka albo bulionu rybnego
- ok 1/2 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 2 szklanki mleka
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- natka pietruszki
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w dużym garnku przez 5 minut, aż kawałki zbrązowieją. Cebule pokroić w piórka lub w kostkę (ja w pokroiłam w kostkę), dodać cebulę i liść laurowy, sol, pieprz i gotować na wolnym ogniu ok 10 minut, aż cebula będzie miękka. Do zupy dodać pokruszone krakersy lub ośródkę aż chleba, mleko, dodać ziemniaki i gotować, ok przez 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podstawą zupy jest gotowa. Gdy mamy bazę gotową to dodajemy do niej kukurydze i drobno pokrojoną paprykę (można ją wcześniej podsmażyć), posiekaną natkę i wszystko razem gotujemy jeszcze 5-7 minut.
Nigdy wcześniej nie spotkałyśmy się z takim przepisem, ale zupa wygląda przepysznie, wykonanie także wydaje się dość proste... Myślę, że w najbliższym czasie skusimy się na przygotowanie czegoś podobnego :)
OdpowiedzUsuńpolecam na jesienne wieczory idealna.
UsuńFajnie brzmi i wygląda, muszę zrobić choćby jutro :)
OdpowiedzUsuńpolecam. pozdrawiam.
Usuńfajna ta zupka
OdpowiedzUsuńtak i pyszna.
UsuńGotuję to częściej niż rosół ;D Jest świetna, sycąca i pyszna.
OdpowiedzUsuń